Treceți la conținutul principal

”La Bulivar”

Ce-mi place zicala asta “e bine sa te duci”. Fiind o întalnire mai pretentioasa, m-am înarmat cu multa rabdare şi am pornit spre vestita cafea din colţ de la Dorobanti. Ma gandeam pe drum ce moda si cu aceste cafenele scortoase. In ultimul an, s-au lansat nu mai putin de trei localuri de acest fel în Bucuresti şi toate "la Bulivar" cum ar fi spus Dl. Goe. Odata, ce ai trecut pragul unei cafenele bancare, observi ca domnilor distinsi nu le lipsesc sacourile si cravatele, iar doamnele îmbracate după ultima moda, probabil au uitat ca aici nu este Bamboo, ci doar o cafenea, unde discutii probleme de afaceri, socializezi si cam atat…. !

Spre seara atmosfera se schimba, nu mai e atat de serioasa, muzica este data tare, luminile sunt mai mici. Pana si cafenele au ajuns un loc de business si tehnica, pacat!

La sfarsitul secolului IX-XX, cafeneaua era locul preferat al artistilor, scriitorilor si poetilor, fiind un loc de relaxare, de intalnire, locul unde se discuta, unde te revedeai cu prietenii vechi sau dimpotriva te gandeai la ale tale în compania unei cesti de cafea. Gandul m-a dus repede catre Capsa, numita “Cafeneaua scriitorilor si artistilor” sau "singurul local intelectual de pe Calea Victoriei". Aici regaseai toate personalitătile vremii: Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Corneliu Moldovan, Ionel Teodoreanu si T. Arghezi. Se bea cafea turcească, filtru, cafea cu lapte, iar dupa ora 11.00 se mancau pateuri calde, aperitive, insotite de "un sprit sau o tuica".

Primul care ajungea era poetul şi matematicianul, Ion Barbu, servea cafea la filtru si îşi pregatea cursurile pentru facultatea, facand traduceri din Shakespeare. Camil Petrescu servea cafea cu lapte, citind ziarele la masa sa obisnuita. Cafeneau a fost închisa în anul 1936, datorita jocurilor poltice ale vremii si apoi redeschisa.

Ce vremuri, mademoiselle!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…