Treceți la conținutul principal

Muzica de la metrou

In preajma sarbatorilor de iarna am avut multe drumuri de facut si am fost placut impresionata sa aud colinde la metrou. Mi-am spus in sinea mea, doar acum probabil, se apropie sarbatorile si oamenii poate au mai mult ragaz sa asculte, sa se apropie unii de altii, sa comunice. Nu a fost asa, zilele trecute l-am auzit pe Gheroghe Zamfir cu inconfundabilul sau nai! Am zambit si am ascultat.... mi-am închis cartea pe care o citeam, cand aud în spatele meu: „Ceva mai energic, nu puteau sa puna astia! ”.

Nu mai avem rabdare pentru suflet, pentru liniste, dorim doar zbucium şi cautari abisale. N. Stanescu avea dreptate cand spunea : “Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare”.

Despre nai
Legenda spune ca naiul ar fi fost inventat de Pan, zeu din mitologia greaca, protectorul turmelor si al pastrorilor. Naiul alunga spiritele rele. La sfarsitul secolului al XX-lea, naiul era compus din 7-8 tevi închise in partea de jos, confectionate din lemn de soc, nuc, de salcîm, prun. In prezent, naiul are 18-23 tuburi. Tuburile sunt lipite unul langă altul într-o linie semiovală, iar partea de jos a acestor tuburi este acoperita din trei părţi cu o şipcă de lemn, adesea frumos ornamentată. Sunetul naiului difera de la o zona, la alta. In Transilvania are o muzicalitate asezata, calma, pe cand în Oltenia ritmul este mai alert, îndeamna la voiosie şi suflet curat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .