Treceți la conținutul principal

Catedrala Sf. Treime din Baia Mare

In Baia Mare exista o deosebita catedrala episcopala intitulata Sf. Treime, aflata in constructie. Eu nu am mai vazut asa ceva pana acum.Tot spatiul s-a folosit din plin, chiar si demisolul.

In data de 20 iulie 1990, P.S. JUSTINIAN CHIRA, locţiitor al re-înfiinţatei Eparhii de Maramureş şi Sătmar, a pus piatra de temelie pentru noua Catedrală Ortodoxă a Maramuresului. Dupa 1999 Prea Sfinţitului JUSTIN HODEA SIGHETEANUL Arhiereu-Vicar, îşi asumă preluarea şi continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală Sfânta Treime.

Catedrala va avea următoarele dimensiuni: 85m lungime, 50m lăţime şi 96m înălţime, având în vedere şi amplasamentul deosebit care o pune în valoare cel mai bine.

Demisolul catedralei episcopale a fost pus si el in valoare.Din el a rezultat o biserică cu o capacitate de 3000 persoane. Biserica de la primul nivel - fiind placată cu cărămidă de Oradea, pavata pe jos cu gresie porţelanată din Spania, iconostas din cărămidă cu icoane în mozaic de Murano. Altar spaţios, sf. masă din cărămidă cu o placa de marmură 2/1,50m, gr. 5cm., mobilier din stejar, candelabre din fier forjat. Douăsprezece coloane care sprijină cupola centrală şi nava principală. În partea din spate a bisericii există o sală mare Sala Bizantină, unde se fac expoziţii de icoane, două birouri si patru magazii. Avându-se în vedere afluenţa mare de credincioşi care frecventează aceasta catedrala, accesul si ieşirea se face pe doua uşi şi doua scări monumentale, iar la ieşire există doua locuri pentru aprindere lumânări.

Protos. Drd. Casian Filip - eclesiarh
Pr. iconom stavrofor - Viorel Bud
Pr. iconom stavrofor -Vasile Botis

Rugaciune pentru inima.....!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…