Treceți la conținutul principal

Catedrala Sf. Treime din Baia Mare

In Baia Mare exista o deosebita catedrala episcopala intitulata Sf. Treime, aflata in constructie. Eu nu am mai vazut asa ceva pana acum.Tot spatiul s-a folosit din plin, chiar si demisolul.

In data de 20 iulie 1990, P.S. JUSTINIAN CHIRA, locţiitor al re-înfiinţatei Eparhii de Maramureş şi Sătmar, a pus piatra de temelie pentru noua Catedrală Ortodoxă a Maramuresului. Dupa 1999 Prea Sfinţitului JUSTIN HODEA SIGHETEANUL Arhiereu-Vicar, îşi asumă preluarea şi continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală Sfânta Treime.

Catedrala va avea următoarele dimensiuni: 85m lungime, 50m lăţime şi 96m înălţime, având în vedere şi amplasamentul deosebit care o pune în valoare cel mai bine.

Demisolul catedralei episcopale a fost pus si el in valoare.Din el a rezultat o biserică cu o capacitate de 3000 persoane. Biserica de la primul nivel - fiind placată cu cărămidă de Oradea, pavata pe jos cu gresie porţelanată din Spania, iconostas din cărămidă cu icoane în mozaic de Murano. Altar spaţios, sf. masă din cărămidă cu o placa de marmură 2/1,50m, gr. 5cm., mobilier din stejar, candelabre din fier forjat. Douăsprezece coloane care sprijină cupola centrală şi nava principală. În partea din spate a bisericii există o sală mare Sala Bizantină, unde se fac expoziţii de icoane, două birouri si patru magazii. Avându-se în vedere afluenţa mare de credincioşi care frecventează aceasta catedrala, accesul si ieşirea se face pe doua uşi şi doua scări monumentale, iar la ieşire există doua locuri pentru aprindere lumânări.

Protos. Drd. Casian Filip - eclesiarh
Pr. iconom stavrofor - Viorel Bud
Pr. iconom stavrofor -Vasile Botis

Rugaciune pentru inima.....!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .