Treceți la conținutul principal

Ma apuc de tropotit...

Intotdeauna mirosul de busuioc imi aduce aminte de lada de zestre a bunicii......

Specific Maramuresului sunt bisericile din lemn regasite in fiecare sat maramuresean.Cea mai inalta constructie de lemn din Europa a fost pana nu demult biserica Manastirii de maici de la Barsana – 62 m, fiind depasita de biserica manastirii de la Sapanta – 72 m. Cea mai veche biserica de lemn se afla la Ieud – 1364. Portile sculptate din lemn sunt un simbol al Maramuresului. Ele pot fi admirate de-a lungul satelor de pe Valea Izei, Marei sau Cosaului.

Portul femeilor format din: ie cu poale şi poliţe, în trecut prinse împreună, un şurţ (perpetă) purtat în faţă şi o cătrinţă ţesută în război în spate, un pieptăraş, un chistineu (batic) negru, (din pânză vara şi din lână iarna), un laibăr din postav pentru iarnă, opinci înlocuite de la începutul sec. XX.
Poalele erau şi ele confecţionate din pânză albă, sau un material mai fin cumpărat din boltă. Ele erau cusute în partea de jos cu o bandă neagră, lată. Poalele largi se coseau din două foi. Ele se închideau în faţă sau în spate, aveau creţuri pe şolduri iar ca lungime ajungeau până la jumătatea gambei. Poliţele se purtau pe sub poale, erau confecţionate din material mai fin, erau mai scurte ca lungime faţă de poale şi mai strâmte. În partea de jos erau prevăzute cu „cipcă” (broderie) albă croşetată.
Femeile mai tinere purtau sub ie un „chieptăruţ” (sutien rustic) confecţionat din pânză fină şi prevăzut cu două bretele care îl susţineau peste umeri. El se încheia într-o parte cu un şnur.Pe cap se purta o broboadă neagră (năframă) groasă, din „păr”, ce avea o formă pătrată cu latura de 1,5 m

Portul bărbătesc al locuitorilor satului era compus dintr-o cămaşă lungă, până la jumătatea coapsei, încreţită pe piept, despicată la mijlocul lui care se încheia în faţă cu nasturi, sau cu doi cănaci cu şireturi. Mânecile erau prevăzute la partea inferioară cu o bentiţă de culoare albă, prevăzută cu o butonieră şi un nasture.
Pantalonii erau din postav alb gros, bătut la piuă, confecţionaţi la unul din croitorii din sat. Se numeau „cioareci” şi erau croiţi pentru a fi strâmţi pe picior. Se purtau iarna. Pantalonii de vară, ţesuţi din cânepă şi bumbac, aveau aceeaşi croială ca şi „cioarecii de iarnă”, sau erau mai largi şi cu manşetă la partea inferioară (în ultima vreme).
Pantalonii şi cioarecii se purtau sub cămaşă. Peste cămaşă se purta o curea lată, din piele („şerparul”), prevăzută cu două buzunare: unul pentru bani şi celălalt pentru amnar, cremene, punga de „tabac” şi foiţe. Aici se punea şi „brişca” (briciagul). Peste cămaşă se purta vara un laibăr din postav negru iar iarna un pieptar din piele de oaie. Iarna bărbaţii purtau peste pieptar un veston, laibăr, din postav ţesut în război sau din stofă de cumpărat. Pe cap se purta vara o pălărie de paie sau din postav mai fin-CLOP .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .