Treceți la conținutul principal

Ma apuc de tropotit...

Intotdeauna mirosul de busuioc imi aduce aminte de lada de zestre a bunicii......

Specific Maramuresului sunt bisericile din lemn regasite in fiecare sat maramuresean.Cea mai inalta constructie de lemn din Europa a fost pana nu demult biserica Manastirii de maici de la Barsana – 62 m, fiind depasita de biserica manastirii de la Sapanta – 72 m. Cea mai veche biserica de lemn se afla la Ieud – 1364. Portile sculptate din lemn sunt un simbol al Maramuresului. Ele pot fi admirate de-a lungul satelor de pe Valea Izei, Marei sau Cosaului.

Portul femeilor format din: ie cu poale şi poliţe, în trecut prinse împreună, un şurţ (perpetă) purtat în faţă şi o cătrinţă ţesută în război în spate, un pieptăraş, un chistineu (batic) negru, (din pânză vara şi din lână iarna), un laibăr din postav pentru iarnă, opinci înlocuite de la începutul sec. XX.
Poalele erau şi ele confecţionate din pânză albă, sau un material mai fin cumpărat din boltă. Ele erau cusute în partea de jos cu o bandă neagră, lată. Poalele largi se coseau din două foi. Ele se închideau în faţă sau în spate, aveau creţuri pe şolduri iar ca lungime ajungeau până la jumătatea gambei. Poliţele se purtau pe sub poale, erau confecţionate din material mai fin, erau mai scurte ca lungime faţă de poale şi mai strâmte. În partea de jos erau prevăzute cu „cipcă” (broderie) albă croşetată.
Femeile mai tinere purtau sub ie un „chieptăruţ” (sutien rustic) confecţionat din pânză fină şi prevăzut cu două bretele care îl susţineau peste umeri. El se încheia într-o parte cu un şnur.Pe cap se purta o broboadă neagră (năframă) groasă, din „păr”, ce avea o formă pătrată cu latura de 1,5 m

Portul bărbătesc al locuitorilor satului era compus dintr-o cămaşă lungă, până la jumătatea coapsei, încreţită pe piept, despicată la mijlocul lui care se încheia în faţă cu nasturi, sau cu doi cănaci cu şireturi. Mânecile erau prevăzute la partea inferioară cu o bentiţă de culoare albă, prevăzută cu o butonieră şi un nasture.
Pantalonii erau din postav alb gros, bătut la piuă, confecţionaţi la unul din croitorii din sat. Se numeau „cioareci” şi erau croiţi pentru a fi strâmţi pe picior. Se purtau iarna. Pantalonii de vară, ţesuţi din cânepă şi bumbac, aveau aceeaşi croială ca şi „cioarecii de iarnă”, sau erau mai largi şi cu manşetă la partea inferioară (în ultima vreme).
Pantalonii şi cioarecii se purtau sub cămaşă. Peste cămaşă se purta o curea lată, din piele („şerparul”), prevăzută cu două buzunare: unul pentru bani şi celălalt pentru amnar, cremene, punga de „tabac” şi foiţe. Aici se punea şi „brişca” (briciagul). Peste cămaşă se purta vara un laibăr din postav negru iar iarna un pieptar din piele de oaie. Iarna bărbaţii purtau peste pieptar un veston, laibăr, din postav ţesut în război sau din stofă de cumpărat. Pe cap se purta vara o pălărie de paie sau din postav mai fin-CLOP .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa