Treceți la conținutul principal

Pretentii, numite drepturi

Dragostea nu inseamna numai tinerete, zambete, romante... Mai tarziu apare starea de plictiseala care nu inseamna decat goana dupa altceva, care mereu e acelasi lucru. Pierderea de sine. Mi-ar placea sa inteleg dragostea ca un sentiment de la tinerete pana la batranete, nu sa spun: "a fost odata ". Realitatea cea mai de pret este sufletul. A nu-ti pierde sufletul, a-l salva este cea mai mare preocupare a omului din ziua de azi. Dar cum il salvam?

Ma uit in jur si observ ca nimeni nu-si mai asuma vreo obligatie. Numai pretentii, numite simplu ”drepturi”. Dar cu dreptul la fericire cum stam?
Toti pleaca cine stie unde “sa se realizeze sau sa fie liberi”. Poate ca se si “realizeaza“, dar ma intreb ce inseamna asta, o masina, o vila, week-enduri pentru care munceste, mai mult de opt ore pe zi, eventual in alta meserie, mult sub nivelul sau, care nu-i aduce nicio statisfactie, asta o fi “realizarea”? Poate ca fericirea nu e un “drept”, ci o indatorire. Fericirea nu pica din cer. Hopa a venit! Ea se plateste, enorm de scump, dar valoreaza. Cel mai frumos tratat asupra fericirii este Cartea lui Iov. Alexandru Pleologu vorbea de acel “simt al divinului” pe care daca il ai, te face sa recunosti, luminos si exaltat, prezenta a ceva sfant si insemnat.

Comentarii

Indigo a spus…
Putini au cel de-al saselea simt, in materie de suflet.Altora nici macar nu le lipseste din inventar acest lucru.Fericirea e deseori cameleonica, isi schimba chipul in functie de cel care incearca in lumea asta total debusolata, sa-i dea o forma. Uneori e amagire. Alteori poate fi chiar blestem. Fericirea nu exista, exista doar momente...traite de fiecare in ritmul lui, in felul lui...

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…