Treceți la conținutul principal

De la băutură la lectură

Cel mai mare depozit editorial din România, de 900 mp, cu 1.000 de edituri într-un singur stand, se află lângă Gara de Nord, într-o fostă fabrică socialistă de VinAlcool.
În ultimii ani s-au înmulţit, în zona Gării de Nord, depozitele de carte care oferă, pentru distribuitorii particulari, dar şi pentru cumpărătorii obişnuiţi, titluri cu o reducere considerabilă. De departe cel mai bine aprovizionat şi cel mai mare magazin din ţară, care oferă şi cele mai bune condiţii de prezentare a volumelor, este cel intitulat „Târgul permanent de carte“, aparţinând firmei Stand - Agenţie Difuzare Carte din Bucureşti.
Magazinul este situat în zona Gării de Nord, pe strada Petru Rareş, la numărul 15, iar accesul în interior este gratuit. Spaţiul de expunere este generos: 900 metri pătraţi (referindu-ne doar la locul în care pot fi consultate cărţile, fără cele două magazii intermediare), iar abundenţa de titluri este bine pusă în valoare, ele fiind ordonate pe edituri, într-un mod foarte vizibil.

Târgul permanent de carte
Pe terenul pe care acum se întinde impunătorul magazin de carte al agenţiei Stand se afla, în primii ani de după căderea comunismului, o fabrică de vinuri părăsită, mai exact întreprinderea socialistă VinAlcool. Nicolae Iacob a închiriat terenul pe o perioadă foarte lungă de timp şi a construit de la zero tot ceea ce se află acum acolo. Iniţiativa şi realizarea ei este în întregime privată, nimeni nu a primit niciodată vreo finanţare de la o instituţie publică.
Cu spaţiul generos pe care îl are la dispoziţie - suprafaţa totală a curţii este de 3.000 de metri pătraţi, dintre care 2.100 de metri pătraţi sunt ocupaţi de clădiri -, „Târgul permanent de carte“ este cel mai mare magazin de acest fel din ţară, pentru că practic nu există nimic similar, consideră Nicolae Iacob. „1.000 de edituri într-un singur stand“, este sloganul depozitului şi este justificat de realitate.

Cu căruciorul printre rafturi
Când ajunge înăuntru, omul uită de câinii vagabonzi care l-au lătrat, de noroaiele prin care a trebuit să treacă şi care i-au murdărit hainele proaspăt curăţate şi, în general, de agresivitatea care domină zona Gării de Nord. Celui care calcă pragul magazinului i se pune la dispoziţie şi un cărucior, pentru a-i face deplasarea în interior mai confortabilă.
Magazinul Stand oferă toate titlurile din catalogul tuturor editurilor importante, dar, lucru iarăşi foarte semnificativ, găsim aici şi edituri mai mici, dar valoroase, ale căror cărţi mai greu le aflăm în librăriile obişnuite şi trebuie să aşteptăm pentru ele târgurile de carte. Am ochit chiar şi apariţii mai vechi, din anii din urmă, care sunt imposibil de găsit în altă parte.

Ediţii de negăsit
Printre cei peste 100 de „membri ai târgului permanent de carte“ se află începând de la cele mai importante şi prestigioase edituri din România până la cele mai mici. Important este că toţi cei care calcă pragul agenţiei Stand au parte de o reducere de 20%, dacă sunt persoane fizice. Rabatul este negociabil prin contract pentru persoanele juridice, conform legii. Mai mult, magazinul oferă şi titluri din străinătate, precum şi ediţii foarte rare.
„Târgul“ de pe strada Petru Rareş funcţionează de doi ani, dar şi-a creat deja o frumoasă tradiţie printre cumpărătorii de carte. Programul de vizitare al magazinului este de luni până vineri, între orele 8.00 şi 18.00, iar sâmbăta între orele 8.00 şi 14.00. Dacă te uiţi cu atenţie, discret, te îmbie şi un stand cu jucării, adresate celor mai mici dintre cumpărători.

NOUTĂŢI
Pacepa stă bine lângă Sandra Brown
Printre ultimele apariţii editoriale se numără:
> „Colecţionarul“, de John Fowles (preţ: 39,90 lei)
> „Pe urmele acestui bulgăre de foc“, de Ioan Chirilă (preţ: 26,16 lei)
> „Programat să ucidă...“, de Ion Mihai Pacepa (preţ: 30,00 lei)
> „Teatru“, de Camil Petrescu (preţ: 14,00 lei)
> „Cartea dragonilor“, (preţ: 65,00 lei)
> „Din lumea celor care nu cuvântă“, de Emil Gârleanu (preţ: 6,94 lei)
> „Ricoşeu“, de Sandra Brown (preţ: 39,90 lei)

ABUNDENŢĂ
Încă două depozite în zona Gării
Mergând mai departe în aceeaşi zonă, pe strada Alexandru Ioan Cuza numărul 50, găsim depozitul intitulat Rolcris. Depozitul există de peste zece ani, din 1995, dar deţine un spaţiu mult mai mic (230 metri pătraţi, cifrele vorbesc de la sine) decât cel pe care tocmai l-am vizitat. Prin urmare, cărţile sunt mult mai înghesuite şi orientarea prin noianul de apariţii devine mult mai dificilă. Cumpărătorii însă, prezenţi în număr mare, mai ales difuzori particulari de carte, nu se lasă descurajaţi şi caută cu răbdare printre mormanele de cărţi.
Oferta de titluri este la fel de mare, cuprinzând toate editurile importante, iar cărţile apar în magazin imediat după ieşirea lor din tipografie, potrivit directoarei Roxana-Valentina Niculae. La fel ca în partea cealaltă, reducerea pentru persoanele fizice este în valoare de 20%. Cei mai importanţi clienţi, dintre persoanele fizice, sunt studenţii, ne-a declarat Roxana Niculae, care cumpără mai ales cărţi de drept, corespunzătoare specialităţii în care se pregătesc.
Programul de vizitare este, în timpul săptămânii, între orele 8.30 şi 17.00, iar sâmbăta până la ora 13.00. Un alt depozit de carte identificat de EVZ se află la intersecţia străzii Iacob Negruzzi cu bulevardul Alexandru Ioan Cuza, într-o curte înghesuită, dar, din păcate, acesta nu lucrează decât cu persoane juridice, accesul persoanelor fizice nefiind permis.


Sursa: Articol de Doinel Tronaru
evz.ro

O invitatie la lectura!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .