Treceți la conținutul principal

Ziua ''Ana Blandiana'' - Cercul literaturii

Ana BLANDIANA pe numele sau adevarat, Otilia-Valeria RUSAN s-a nascuta in Timisoara, la 25 martie 1942. A urmat Facultatea de filologie a Universitatii Cluj in anii 1963-1967. A scris literatura pentru copii, poezie si proza. Opera sa fiind tradusa in numeroase limbi: albaneză, bulgară, engleza, franceza, germana, italiana, maghiara, rusa, olandeza etc.

Fiica de preot a avut curajul sa infrunte regimul comunist in acea perioada, cartile ei fiind scoase din biblioteci. Casatorita cu Romulus Rusan a infiintat Fundatia Academia Civica la 21 aprilie 1994, promovand educatia civica, educatia tineretului si trecutul. In 1993 Ana Blandiana propune Consiliului Europei transformarea inchisorii din Sighet in primul Memorial al victimelor comunismului din lume. O poeziei pe care o ascult mereu, recitata chiar de Ana Blandiana o puteti gasi aici.

Va veni o vreme
Când voi simţi nevoia frunzelor
Şi-o să mă vindec cu iarbă,
Când, îmbătrânind, o să-mi adaug proteză
Cântecul păsărilor,
Când o să-mi lipsească pastila de lună
În nopţile cu insomnie.
Fiţi liniştiţi, va veni o vreme
Când nu voi putea trăi fără toate acestea,
Când voi fi obligată să recunosc
Dreptul la importanţă
Întregului univers.
Va veni o vreme,
Dar acum lăsaţi-mă, pentru Dumnezeu,
Lăsaţi-mă numai cu mine.

"Se vorbeste atât de mult, incât rostul poeziei a devenit acela de a restabili tacerea." Ana Blandiana

Comentarii

loredana a spus…
da...rostul poeziei...sa restabileasca tacerea,si uneori linistea dinlauntrul nostru.Poezia-o frantura de gand purtata pe muzica sufletului.
Gingasia a spus…
:)blogul sa fie inceputul a tot ce e mai bun pe muzica sufletului!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .