Treceți la conținutul principal

Ziua "George Topîrceanu" - Cercul literaturii

L-as numi pe George Topîrceanu, "poetul copiilor". A publicat versuri de care imi aduc aminte cu drag: Balada unui greier mic, Rapsodii de toamna, Balada chiriasului grabit etc. A scris romanul umoristic Minunile Sfântului Sisoie, neterminat si publicat postum in 1938. S-a nascut in 21 martie 1886 la Bucuresti, dar activitatea si-a desfasurat-o in mare parte in Iasi.

Putini sunt cei care stiu ca George Topîrceanu a trait o frumoasa poveste de dragoste langa Otilia Cazimir, pe numele sau adevarat, Alexandra Gavrilescu. Pseudonimul literar i-a fost dat de Garabet Ibraileanu si Mihail Sadoveanu, dupa numele unor iubite din tinerete, ciudate fenomene barbatii astia...
G. Topîrceanu a cunoscut-o pe Otilia Cazimir la redactia revistei Viata Romaneasca unde a debutat cu poezia "Noaptea", in 1912. Dorinta lui Topîrceanu a fost aceea de a se muta la Bucuresti si de a o lua de sotie pe Otilia, pe care o alinta, Didi. Din pacate, s-a imbolnavit de cancer hepatic si a murit la varsta de 51 de ani. Casa Memorială "George Topîrceanu" din Iasi a apartinut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu. A fost construita la sfârsitul secolului XIX, începutul secolului XX. Dupa moartea sa, Otilia Cazimir nu si-a refacut viata, desi era o femeie inca tanara, avea 40 de ani, frumoasa dragoste, nu? Poate, versurile din poezia “Lumini si umbre” insemnau resemnarea pe care a acceptat-o cu blandete si cu o seninatate desavarsita:
Eu am să plec cu sufletu- mpăcat
Că nu las nimănuia moştenire
Un suflet greu de ură şi iubire
Bănuitor şi trist şi- nfrigurat.
M- am resemnat; atît a fost să fie.
Mă uit cum cade soarele- n apus
Şi- aştept răspunsuri care n- or să vie
La întrebări pe care nu le- am pus.
(Otilia Cazimir)
Despărţire

(…)O, de-aş putea viaţa să mi-o prefac în floare,
Acum ţi-aş arunca-o din goană, la picioare!...
Şi dacă pentru tine aş vrea să uit că sufăr,
S-arunc în vânt afară scrisorile din cufăr,
Mă sfâşie ca spinii părerile de rău
Şi-n inimă-mi răsună, adânc, suspinul tău...
Iar dacă-ncerc trecutul, cu şiru-i de morminte,
Să mi-l rechem zadarnic, - aducerile-aminte
Mi se topesc în suflet ca stelele-n fântână,
Ca fulgii de zăpadă pe care-i prinzi în mână...
Mă-ntorc şi mă cutremur...Nemesis, taină crudă,
Ia-ţi înapoi năframa de calde lacrimi udă.
Tu, care, ne-mblânzită din umbră, fără glas,
M-ai urmărit pe drumul durerii pas cu pas,
Tu care-ntuneci steaua ce-n ochii mei scânteie
Şi-mi spulberi ale nopţii albastre curcubee,
Întoarce-ţi fruntea rece şi lasă-mă de-acum,
Străin pe mine însumi, să merg pe-acelaşi drum
Pe care-a mers de veacuri nefericita turmă...
Şi voi primi c-un zâmbet popasul cel din urmă.
(George Topîrceanu)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa