Treceți la conținutul principal

Ziua "George Topîrceanu" - Cercul literaturii

L-as numi pe George Topîrceanu, "poetul copiilor". A publicat versuri de care imi aduc aminte cu drag: Balada unui greier mic, Rapsodii de toamna, Balada chiriasului grabit etc. A scris romanul umoristic Minunile Sfântului Sisoie, neterminat si publicat postum in 1938. S-a nascut in 21 martie 1886 la Bucuresti, dar activitatea si-a desfasurat-o in mare parte in Iasi.

Putini sunt cei care stiu ca George Topîrceanu a trait o frumoasa poveste de dragoste langa Otilia Cazimir, pe numele sau adevarat, Alexandra Gavrilescu. Pseudonimul literar i-a fost dat de Garabet Ibraileanu si Mihail Sadoveanu, dupa numele unor iubite din tinerete, ciudate fenomene barbatii astia...
G. Topîrceanu a cunoscut-o pe Otilia Cazimir la redactia revistei Viata Romaneasca unde a debutat cu poezia "Noaptea", in 1912. Dorinta lui Topîrceanu a fost aceea de a se muta la Bucuresti si de a o lua de sotie pe Otilia, pe care o alinta, Didi. Din pacate, s-a imbolnavit de cancer hepatic si a murit la varsta de 51 de ani. Casa Memorială "George Topîrceanu" din Iasi a apartinut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu. A fost construita la sfârsitul secolului XIX, începutul secolului XX. Dupa moartea sa, Otilia Cazimir nu si-a refacut viata, desi era o femeie inca tanara, avea 40 de ani, frumoasa dragoste, nu? Poate, versurile din poezia “Lumini si umbre” insemnau resemnarea pe care a acceptat-o cu blandete si cu o seninatate desavarsita:
Eu am să plec cu sufletu- mpăcat
Că nu las nimănuia moştenire
Un suflet greu de ură şi iubire
Bănuitor şi trist şi- nfrigurat.
M- am resemnat; atît a fost să fie.
Mă uit cum cade soarele- n apus
Şi- aştept răspunsuri care n- or să vie
La întrebări pe care nu le- am pus.
(Otilia Cazimir)
Despărţire

(…)O, de-aş putea viaţa să mi-o prefac în floare,
Acum ţi-aş arunca-o din goană, la picioare!...
Şi dacă pentru tine aş vrea să uit că sufăr,
S-arunc în vânt afară scrisorile din cufăr,
Mă sfâşie ca spinii părerile de rău
Şi-n inimă-mi răsună, adânc, suspinul tău...
Iar dacă-ncerc trecutul, cu şiru-i de morminte,
Să mi-l rechem zadarnic, - aducerile-aminte
Mi se topesc în suflet ca stelele-n fântână,
Ca fulgii de zăpadă pe care-i prinzi în mână...
Mă-ntorc şi mă cutremur...Nemesis, taină crudă,
Ia-ţi înapoi năframa de calde lacrimi udă.
Tu, care, ne-mblânzită din umbră, fără glas,
M-ai urmărit pe drumul durerii pas cu pas,
Tu care-ntuneci steaua ce-n ochii mei scânteie
Şi-mi spulberi ale nopţii albastre curcubee,
Întoarce-ţi fruntea rece şi lasă-mă de-acum,
Străin pe mine însumi, să merg pe-acelaşi drum
Pe care-a mers de veacuri nefericita turmă...
Şi voi primi c-un zâmbet popasul cel din urmă.
(George Topîrceanu)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .