Treceți la conținutul principal

Ziua "Ion Barbu"- Cercul literaturii


M-am gandit sa deschid o noua sesiune de literatura "Cercul literaturii" in care voi aminti cateva repere nationale si internationale. Azi este ziua "Ion Barbu" (18 martie 1985-11 august 1961) . Poezia lui Dan Barbilian, pe numele sau adevarat, este una ermetica, geometrizata. Sa nu uitam ca Dan Barbilian inainte de a scrie poezie, a fost matematician . Susţine teza de doctorat în 1929 si scrie articole in reviste matematrice.

"În redactare nu are atâta preţ poleirea frazelor, cât organizarea ideiilor .."-I. Barbu


Umanizare

Castelul tau de ghiata l-am cunoscut gindire:
Sub tristele-i arcade
mult timp am ratacit
De noi rasfringeri dornic, dar nicio oglindire,
In
stinsele cristale ce-ascunzi, nu mi-a vorbit.

Am parasit in urma
grandoarea ta polara
Si-am mers, si-am mers spre caldul pamint de miazazi,
Si sub un pilc de arbori stufosi, in fapt de seara,
Cararea mea,
surprinsa de umbra, se opri.

Sub acel pilc de arbori salbateci, in
amurg,
mi-ai aparut - sub chipuri necunoscute mie,
Cum nu erai acolo, in
frigurosul burg,
Tu, muzica a formei in zbor, Euritmie!

Sub
infloritii arbori, sub ochiul meu uimit,
Te-ai resorbit in sunet, in linie,
culoare,
Te-ai revarsat in lucruri, cum in eternul mit
Se revarsa
divinul in luturi pieritoare.

O, cum intregul suflet, al meu, ar fi voit
Cu cercul undei tale prelungi sa se dilate,
Sa spintece vazduhul si -
larg si inmiit -
Sa simta ca vibraza in lumi nenumarate...

Si-n acel
fapt de seara, uitindu-ma spre Nord,
In ceasul cind penumbra la orizont
descreste
Iar seara intirzie un somnolent acord,
Mi s-a parut ca domul
de ghiata se topeste.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…