Treceți la conținutul principal

Ziua "Ion Barbu"- Cercul literaturii


M-am gandit sa deschid o noua sesiune de literatura "Cercul literaturii" in care voi aminti cateva repere nationale si internationale. Azi este ziua "Ion Barbu" (18 martie 1985-11 august 1961) . Poezia lui Dan Barbilian, pe numele sau adevarat, este una ermetica, geometrizata. Sa nu uitam ca Dan Barbilian inainte de a scrie poezie, a fost matematician . Susţine teza de doctorat în 1929 si scrie articole in reviste matematrice.

"În redactare nu are atâta preţ poleirea frazelor, cât organizarea ideiilor .."-I. Barbu


Umanizare

Castelul tau de ghiata l-am cunoscut gindire:
Sub tristele-i arcade
mult timp am ratacit
De noi rasfringeri dornic, dar nicio oglindire,
In
stinsele cristale ce-ascunzi, nu mi-a vorbit.

Am parasit in urma
grandoarea ta polara
Si-am mers, si-am mers spre caldul pamint de miazazi,
Si sub un pilc de arbori stufosi, in fapt de seara,
Cararea mea,
surprinsa de umbra, se opri.

Sub acel pilc de arbori salbateci, in
amurg,
mi-ai aparut - sub chipuri necunoscute mie,
Cum nu erai acolo, in
frigurosul burg,
Tu, muzica a formei in zbor, Euritmie!

Sub
infloritii arbori, sub ochiul meu uimit,
Te-ai resorbit in sunet, in linie,
culoare,
Te-ai revarsat in lucruri, cum in eternul mit
Se revarsa
divinul in luturi pieritoare.

O, cum intregul suflet, al meu, ar fi voit
Cu cercul undei tale prelungi sa se dilate,
Sa spintece vazduhul si -
larg si inmiit -
Sa simta ca vibraza in lumi nenumarate...

Si-n acel
fapt de seara, uitindu-ma spre Nord,
In ceasul cind penumbra la orizont
descreste
Iar seara intirzie un somnolent acord,
Mi s-a parut ca domul
de ghiata se topeste.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .