Treceți la conținutul principal

Din Bucurestii vechi

Ma uit cu mirare la toate aceste constructii noi din Bucuresti care au schimbat cu desavarsire aspectul orasului. Strazile au devenit prea inguste pentru toti, dar in schimb avem cladiri impunatoare si suflete mult prea mici. Bucurestiul vechi a fost odata....

Restaurant Caru cu Bere
In 20 septembrie 1459 se inregistreaza prima mentiune documentara a orasului Bucuresti. Vlad Tepes (domn între 1456-1462) emite un act în „Cetatea Bucuresti”. Marturiile anterioare acestui act pomenesc de o aşezare pe Dambovita greu de localizat: Cetatea Dâmbovitei, lânga cursul apei Dambovita. „Cetatea” a fost ridicata, dupa toate probabilitatile, între 1458 si 1459 si functiona ca un bastion avansat în campaniile antiotomane ale domnitorului; ea nu a putut fi localizata cu exactitate, desi s-au facut numeroase cautari în zona centrala a Bucurestilor. În decembrie 1659, sub domnia lui Gheorghe Duca (20 noiembrie 1659-sept.1660), Bucurestiul devine Capitala permanenta a Tarii Romanesti; orasul Targoviste, distrus de campaniile turco-tatare din 1658-1659, înceteaza sa mai fie resedinta domneasca. Latura culturala a orasului ia nastere în 1675 cand Gheorghe Duca înfiinteaza o tipografie instalata în cateva încaperi din Curtea Mitropoliei, spre Dealul Filaretului (str.11 Iunie). Aici se tipareste în 1678 „Cheia întelesului”, numita foarte poetic, iar în 1688 prima traducere romaneasca integrala a Bibliei. Mult marita si functionand din sec.XIX într-un local propriu, construit în apropierea celui dintai, tipografia mai functioneaza înca, din 1948 devenind Tipografia Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.

Restaurant Baneasa

Detalii utile gasiti in lucrarea Miclescu, Paul Emil. Din Bucurestii trasurilor cu cai. Bucuresti: Editura Vremea Veche, 2007.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .