Treceți la conținutul principal

Din Bucurestii vechi

Ma uit cu mirare la toate aceste constructii noi din Bucuresti care au schimbat cu desavarsire aspectul orasului. Strazile au devenit prea inguste pentru toti, dar in schimb avem cladiri impunatoare si suflete mult prea mici. Bucurestiul vechi a fost odata....

Restaurant Caru cu Bere
In 20 septembrie 1459 se inregistreaza prima mentiune documentara a orasului Bucuresti. Vlad Tepes (domn între 1456-1462) emite un act în „Cetatea Bucuresti”. Marturiile anterioare acestui act pomenesc de o aşezare pe Dambovita greu de localizat: Cetatea Dâmbovitei, lânga cursul apei Dambovita. „Cetatea” a fost ridicata, dupa toate probabilitatile, între 1458 si 1459 si functiona ca un bastion avansat în campaniile antiotomane ale domnitorului; ea nu a putut fi localizata cu exactitate, desi s-au facut numeroase cautari în zona centrala a Bucurestilor. În decembrie 1659, sub domnia lui Gheorghe Duca (20 noiembrie 1659-sept.1660), Bucurestiul devine Capitala permanenta a Tarii Romanesti; orasul Targoviste, distrus de campaniile turco-tatare din 1658-1659, înceteaza sa mai fie resedinta domneasca. Latura culturala a orasului ia nastere în 1675 cand Gheorghe Duca înfiinteaza o tipografie instalata în cateva încaperi din Curtea Mitropoliei, spre Dealul Filaretului (str.11 Iunie). Aici se tipareste în 1678 „Cheia întelesului”, numita foarte poetic, iar în 1688 prima traducere romaneasca integrala a Bibliei. Mult marita si functionand din sec.XIX într-un local propriu, construit în apropierea celui dintai, tipografia mai functioneaza înca, din 1948 devenind Tipografia Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.

Restaurant Baneasa

Detalii utile gasiti in lucrarea Miclescu, Paul Emil. Din Bucurestii trasurilor cu cai. Bucuresti: Editura Vremea Veche, 2007.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .