Treceți la conținutul principal

"Experienta înseamna luciditate..."

Viata reala a scriitorului a fost transpusa in opera. Cateva date care mi s-au parut importante despre Camil Petrescu. Inainte de casatoria lui cu Cecilia Constantinescu în 1939, în volumul Amintiri şi comentarii, Constant Ionescu vorbeste despre o prima casatorie a scriitorului în 1919 cu o studenta. Camil l-ar fi rugat sa-i fie nas. Dar Constant Ionescu se opune acestei casatorii pentru ca, stia ca va fi o eroare. Casatoria s-ar fi facut totusi. Camil, încapatanat, este decis, caci era „hotarat pana la încapatânare sa faca acest mariaj, negasind în faţa argumentelor mele decât formula : „vreau sa sufar prin ea si numai prin ea”. Dupa 3 ani, tânara sotie s-ar fi sinucis. Aceasta tema a sinuciderii este regasita in opera lui Camil Petrescu. El a des­cris atat de bine viata conjugala în prima parte a romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, folosindu-se de propria-i experienta, ca si în teatru. Cand Camil Petrescu ajunge la varsta de 45 de ani, simte probabil din nou lipsa unei familii si hotaraste, în 1939, intorcându-se din calatoria de studii în Franta si Anglia, sa o ia de sotie pe Cecilia Constantinescu, sora scriitorului Ovidiu Constantinescu, vechi prieten de-al lui Camil. Se cunosteau de 5 ani si stia ca este bolnava de tuberculoza, ceea ce nu pare a fi constituit un obstacol pentru dragostea lor reciproca. Cecilia era o femeie de 30 de ani, cu 15 ani mai tanara decat Camil, cu o gandire matura, inteligenta, echilibrata, stiind sa reactioneze cu umor si rabdare, o femeie linistitoare, fina si distinsa, un posibil model al doamnei T.

Cecilia a murit in toamna lui 1939 foarte repede. In scrisoarea de condoleante adresata parintilor logodnicei sale, pe un ton sobru Camil Petrescu scrie: „Vreau sa va spun ca pentru mine însumi e o mare si dureroasa pierdere moartea Ceciliei. Ea spulbera nadejdi nutrite îndelunga vreme si ma lipseste de tovarasa pe care mi-o doream..." Camil Petrescu îsi abandoneaza Jurnalul pana pe la 16 ianuarie 1940, apoi va reveni la teatru, în 1943 si va regasi lumea actorilor si actritelor.

Cateva amintiri despre Camil Petrescu, rezumate de Cella Serghi in Scrisori catre Camil Petrescu (vol.2) in articolul Manifest pentru posteritate

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…