Treceți la conținutul principal

"Experienta înseamna luciditate..."

Viata reala a scriitorului a fost transpusa in opera. Cateva date care mi s-au parut importante despre Camil Petrescu. Inainte de casatoria lui cu Cecilia Constantinescu în 1939, în volumul Amintiri şi comentarii, Constant Ionescu vorbeste despre o prima casatorie a scriitorului în 1919 cu o studenta. Camil l-ar fi rugat sa-i fie nas. Dar Constant Ionescu se opune acestei casatorii pentru ca, stia ca va fi o eroare. Casatoria s-ar fi facut totusi. Camil, încapatanat, este decis, caci era „hotarat pana la încapatânare sa faca acest mariaj, negasind în faţa argumentelor mele decât formula : „vreau sa sufar prin ea si numai prin ea”. Dupa 3 ani, tânara sotie s-ar fi sinucis. Aceasta tema a sinuciderii este regasita in opera lui Camil Petrescu. El a des­cris atat de bine viata conjugala în prima parte a romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, folosindu-se de propria-i experienta, ca si în teatru. Cand Camil Petrescu ajunge la varsta de 45 de ani, simte probabil din nou lipsa unei familii si hotaraste, în 1939, intorcându-se din calatoria de studii în Franta si Anglia, sa o ia de sotie pe Cecilia Constantinescu, sora scriitorului Ovidiu Constantinescu, vechi prieten de-al lui Camil. Se cunosteau de 5 ani si stia ca este bolnava de tuberculoza, ceea ce nu pare a fi constituit un obstacol pentru dragostea lor reciproca. Cecilia era o femeie de 30 de ani, cu 15 ani mai tanara decat Camil, cu o gandire matura, inteligenta, echilibrata, stiind sa reactioneze cu umor si rabdare, o femeie linistitoare, fina si distinsa, un posibil model al doamnei T.

Cecilia a murit in toamna lui 1939 foarte repede. In scrisoarea de condoleante adresata parintilor logodnicei sale, pe un ton sobru Camil Petrescu scrie: „Vreau sa va spun ca pentru mine însumi e o mare si dureroasa pierdere moartea Ceciliei. Ea spulbera nadejdi nutrite îndelunga vreme si ma lipseste de tovarasa pe care mi-o doream..." Camil Petrescu îsi abandoneaza Jurnalul pana pe la 16 ianuarie 1940, apoi va reveni la teatru, în 1943 si va regasi lumea actorilor si actritelor.

Cateva amintiri despre Camil Petrescu, rezumate de Cella Serghi in Scrisori catre Camil Petrescu (vol.2) in articolul Manifest pentru posteritate

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .