Treceți la conținutul principal

Hortensia Papadat-Bengescu

M-a bucurat ideea ca Institutul Calinescu va intentiona sa realizeze o editie integrala a operei Hortensiei Papadat-Bengescu. Sunt pentru orice carte noua aparuta, dar in primul rand ar trebui sa ne ocupam de literatura romana, astfel incat toate generatiile care vin sa cunoasca literatura . Hortensiei Papadat-Bengescu s-a impus in literatura prin ciclul Ciclul Hallipilor si prin culegerile de nuvele, schiţe, scurte romane si teatru.


O carte pe care literatura a dat-o disparuta Straina de Hortensia Papadat-Bengescu a fost regasita. Manuscrisul are 1.000 de pagini, un nepot al scriitoarei a descoperit o uriasa cutie de televizor plina cu caiete pe care Hortensia Papadat-Bengescu le umpluse cu ciorne ale romanului. Acum se incearca reconstituirea unui dosar al romanului. Aproximativ 10-15% din manuscris e nedescifrat si nedepistabil cu mizgalituri. Romanul va fi dotat cu numeroase note in care se va explica in ce maniera s-a realizat montajul textelor. Se crede ca Hortensia Papadat-Bengescu se apucase de roman in 1943 - 1944, dar in caiete apare o insemnare mai dosnica ce demonstreaza ca scriitoarea lucra la text inca din 1942, pe cind se afla in refugiu la Cimpulung. Lucrarea va fi disponibila in librarii pina la sfirsitul lui 2008. Fundatia pentru Stiinta si Arta urmeaza sa mai publice alaturi de romanul inedit al Hortensiei Papadat-Bengescu si publicistica lui George Calinescu, plus un volum cu poezia de dragoste a lui Nichita Stanescu, in cadrul Colectiei "Opere fundamentale", initiata de Eugen Simion.


Sursa: cotidianul.roComentarii

alexander a spus…
interesant de citit. sper sa apara. ar fi un gest bun facut de romani, ca o recunoastere a valorii noastre.
Paste cu lumina!
Gingasia a spus…
Alexander, multumesc de urari si tie lumina si tihna in toate!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .