Treceți la conținutul principal

Hortensia Papadat-Bengescu

M-a bucurat ideea ca Institutul Calinescu va intentiona sa realizeze o editie integrala a operei Hortensiei Papadat-Bengescu. Sunt pentru orice carte noua aparuta, dar in primul rand ar trebui sa ne ocupam de literatura romana, astfel incat toate generatiile care vin sa cunoasca literatura . Hortensiei Papadat-Bengescu s-a impus in literatura prin ciclul Ciclul Hallipilor si prin culegerile de nuvele, schiţe, scurte romane si teatru.


O carte pe care literatura a dat-o disparuta Straina de Hortensia Papadat-Bengescu a fost regasita. Manuscrisul are 1.000 de pagini, un nepot al scriitoarei a descoperit o uriasa cutie de televizor plina cu caiete pe care Hortensia Papadat-Bengescu le umpluse cu ciorne ale romanului. Acum se incearca reconstituirea unui dosar al romanului. Aproximativ 10-15% din manuscris e nedescifrat si nedepistabil cu mizgalituri. Romanul va fi dotat cu numeroase note in care se va explica in ce maniera s-a realizat montajul textelor. Se crede ca Hortensia Papadat-Bengescu se apucase de roman in 1943 - 1944, dar in caiete apare o insemnare mai dosnica ce demonstreaza ca scriitoarea lucra la text inca din 1942, pe cind se afla in refugiu la Cimpulung. Lucrarea va fi disponibila in librarii pina la sfirsitul lui 2008. Fundatia pentru Stiinta si Arta urmeaza sa mai publice alaturi de romanul inedit al Hortensiei Papadat-Bengescu si publicistica lui George Calinescu, plus un volum cu poezia de dragoste a lui Nichita Stanescu, in cadrul Colectiei "Opere fundamentale", initiata de Eugen Simion.


Sursa: cotidianul.roComentarii

alexander a spus…
interesant de citit. sper sa apara. ar fi un gest bun facut de romani, ca o recunoastere a valorii noastre.
Paste cu lumina!
Gingasia a spus…
Alexander, multumesc de urari si tie lumina si tihna in toate!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .