Treceți la conținutul principal

Inchide ochii pentru cateva minute...

Lumea se uita ciudat la el pentru ca avea ochelari negri si era derutat in miscari. Insotit de o doamna cam la 50 de ani, s-au asezat langa mine si au inceput sa discute. Am remarcat vorbirea clara si concisa. Se vedea ca studiase si m-am gandit ca trebuie sa aiba niste parinti minunati care si-au dedicat timpul educatiei si cresterii lui. Baiatul avea in jur 25 de ani si era orb, dar avea forta sa zambeasca si sa inteleaga niste atingeri: ”Te rog, sa faci un pas, un pic la stanga. Multumesc, mama! ”. Cati din ziua de azi mai spun multumesc sau te rog, prea putini ….Mi-am amintit ca exista in Bucuresti la Biblioteca Metropolitana o astfel de sectie speciala Biblioteca Sonora pentru Nevazatori şi Ambliopi, inaugurata la 7 martie 2001. Alfabetul Braille (1823) fiind inventia unui copil, Louis Braille de 13 ani.

Baiatul a inceput sa povesteasca: “...aseara la radio cineva cauta o poezie pe care vroia sa o citeasca, dar pierduse pagina si colegul sau a incercat sa-l consoleze spunandu-i: lasa, mai, romanul s-a nascut poet! Da, dar eu sunt ungur!” Am zambit si mi-am indreptat privirea spre el si mama sa. Am remarcat un exemplu de seninatate in glas si suflet. Avea o liniste care m-a miscat. Nu stiu cati din noi ar fi putut sa gaseasca tihna sa zambeasca calm si din tot sufletul.

El nu a vazut niciodata cum arata curcubeul, luna, zambetul mamei sale….! Nu va feriti privirea....


Comentarii

juliana a spus…
In urma cu ceva ani, am ajuns la acea biblioteca. Acolo am cunoscut un copil care venea zilnic sa citeasca. Imi amintesc doar ca strangerea lui de mana a fost cea mai puternica pe care am simtit-o vreodata si nu ma refer la faptul ca m-ar fi strans tare de mana sau asa ceva, ci la faptul ca am simtit parca cum prin acea strangere de mana incearca sa ajunga la sufletul meu. Si mi-a zambit. Sincer. Si a ajuns la sufletul meu.
Gingasia a spus…
Ma bucur cand oamenii inteleg atingerile!

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…