Treceți la conținutul principal

Randuieli scrise in sfintele asezaminte

Pentru frumusetea limbii vechi voi lasa textul nemodificat! Hristos a Inviat tuturor....!
Domnii de pe vremuri au cautat sa dea randuieli scrise, dupa care sa se calauzeasca sfintele asezaminte. Randuieli hotarate pentru manastiri de Alexandru Ion Ipsilante Voda, prin hrisovul dat în Bucuresti la 7825, iar de la mântuirea ei in 1777.
Se scutesc manastirile de orice dari publice, afara de darile rânduite de ctitori pentru întretinerea scolilor datatoare de lumina cea îndeobste fo­lositoare. In manastiri trebuie sa se tina cont de urmatoarele randuieli:

1. Kinoviarhul şi proestosul, ţinand loc de tata al kinoviei, e dator a avea grija de toate cele trebuincioase calugarilor ca: îmbracaminte si hrana. El sa fie pilda de supunere la toate îndatoririle religioase si sfetnic întelept al tuturor. Sa aiba grija de împodobirea Sfântului lacas si de împlinirea sfintelor slujbe de peste an, întocmai dupa tipic. El fiind capul manastirii, i se datoreaza de ceilalti ascultare si respect ca si unui parinte.

2. Orice manastire trebuie sa aiba câte un batrân plin de cinste si întelepciune, numit „skevofilaka”, caruia sa i-se încredinteze un catastif iscalit — pentru taina numai de monahii cei mai vrednici de credinta, în care sa fie trecute toate odoarele manastirii: vesminte, carti, hrisoave, seneturile manastirii, veniturile, fiind toate sub mâ­na lui si raspunzator de întrebuintarea lor. Skevofilaka trebuie sa aiba un ajutor, care sa stie toate ale manastirii ca si el, ca, în caz de boala sau de moarte, sa aiba cine-i tine locul.

3.Fiecare manastire sa aiba si un econom, crescut în manastire, om cinstit, care sa poarte de grija cheltuielilor zilnice asupra carora supraveghiaza skevofilaka. Drept de control, asupra treburilor economului si scoaterea la raspundere, sa o aiba arhiereul si cei mai mari ca el.

4. Este oprit ca manastirile sa mai faca împrumuturi pentru orice trebuinte de nimic; iar când se vor împrumuta, sa aiba aprobarea arhiereului si zapisul de împrumut sa fie iscalit de arhiereu, de skevopilaka si de econom, spre a fi valabil. Asemenea este oprita arendarea mosiilor manastirilor pe mai mult d'un an, cum si ca manastirile sa mai cumpere mosii cu veniturile ce prisosesc.

5. Egumenul, skevofilaka si economul manastirii sunt numiti pe viata si nu se pot schimba decât cu învoiala Domnului, in urma aratarilor arhiereului locului. Acestia sunt alesi de obstea calugareasca a manastirii.

6. Cei ce se calugaresc trebuiesc bine cercetati. Nu se primesc la calugarie: slugile fugite dela stapâni, oamenii fugiti dela oaste, barbaţii însuraţi, vaduvii cu copii, nevârstnicii si altii ce par a nu avea cuget de calugarie.

7. Cel ce se calugareste trebuie s'o rupa cu viata lumeasca si cu cunostintele mirenesti. Averea sa s'o împarta cum va crede rudelor sale, iar ce-i ramâne, sa dea manastirii, de unde nu va mai avea dreptul sa o ridice daca la vreme îi va parea rau de ce-a facut. La timp de boala, orice calugar trebuie cautat cu o mai buna îngrijire.

8. Cei trimesi dupa capatat prin tara trebuie sa aiba hârtie din partea proestosului, în care sa se treaca numarul zilelor ce are voie a sta afara din manastire.

9. Nu e învoita mutarea calugarilor dela o manastire la alta, fara stirea si îngaduiala arhiereului, care va judeca pricina mutarii. Nu e învoit proestosilor manastirilor a primi pe fugarii veniti dela alte manastiri.

10. A zecea si cea din urma hotarîre e privitoare la mireni, carora le este oprit a intra în manastire ca unii ce pot aduce caluga­rilor obiceiuri nepotrivite cu menirea lor; iar de se va întâmpla sa intre vreunii, sa şaza cu smerenie si la plecare sa lase ce-i va lasa inima în dar manastirii si calugarilor celor saraci.
(1777)

Comentarii

alexander a spus…
Mi-a placut textul. Bine venit in zilele astea cand 'mirenii' fac cadou jeppuri calugarilor muntelui Athos. Sa nu uitam insa ca vina nu e doar lipsa de educatie a mirenilor, ci si decaderea multor locasuri de cult prin acceptarea de compromisuri.
numai bine

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .