Treceți la conținutul principal

Ziua Emil Cioran - Cercul literaturii

Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 in Rasinari, judetul Sibiu. Tatal sau, Emilian Cioran, a fost protopop şi consilier al Mitropoliei din Sibiu. Dupa ce a terminat Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu, a studiat filozofia la Universitatea din Bucuresti. A fost coleg cu Constantin Noica, elev al lui T. Vianu si Nae Ionescu. Bun cunoscator al limbii germane, a studiat mult Eliade (551, 25 decembrie 1935)literatura germana si in 1933 obţine o bursa, care îi permite sa urmeze studiile de filozofie la Berlin , iar in 1940 se stabileste definitiv in Franta. Prima sa lucrare Pe culmile disperării a aparut in 1934, apoi au urmat marile carti: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la faţă a României (1936), Lacrimi şi Sfinţi (1937).

Am gasit un site pe care vi-l prezint cu o mare incantare, Cioran poate fi studiat in mai multe limbi, o idee care ar putea fi urmata pentru intreaga literatura :http://www.cioran.eu/
E. Cioran in citate:

“ Îngrǎmǎdesc timp trecut, îl fabric într-una şi arunc într-una în el prezentul, fǎrǎ sǎ-i dau rǎgazul sǎ-şi epuizeze propria duratǎ. A trǎi înseamnǎ a fi supus magiei posibilului; dar când percepi pânǎ şi în posibil un timp trecut ce va sǎ vinǎ, totul devine trecut virtual şi nu mai existǎ nici prezent nici viitor”;

”Şaizeci de ani de frămîntări şi agitaţie sterilă. Nu am cîtuşi de puţin complexul românesc al dezrădăcinării, dar mă gîndesc uneori că aş fi fost mai aproape de adevăr dacă m-aş fi făcut cioban în sat, în loc să mă fîţîi prin oraşul ăsta de saltimbaci”;

Scrisoare catre M.Eliade (551, 25 decembrie 1935): „Poate că sînt singurul dintre prietenii tăi care să înţeleagă accesele tale de furie, dorinţa de suprimare a continuităţii vieţii, pasiunea unei rupturi. Mi-e frică uneori ca toată tortura să [nu] fie o tentaţie satanică, o demonie subterană; înţeleg prea bine îngerii şi mi-e teamă să nu fie căderea care mă apropie de ei”.

“Cu cât înaintezi în viaţǎ îţi dai seama cǎ nimic nu înveţi, ci regresezi în amintire. Este ca şi cum am imita o lume pe care am trǎit-o cândva, identitatea cu noi înşine este o evoluţie întoarsǎ...”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .