Treceți la conținutul principal

Ziua Emil Cioran - Cercul literaturii

Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 in Rasinari, judetul Sibiu. Tatal sau, Emilian Cioran, a fost protopop şi consilier al Mitropoliei din Sibiu. Dupa ce a terminat Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu, a studiat filozofia la Universitatea din Bucuresti. A fost coleg cu Constantin Noica, elev al lui T. Vianu si Nae Ionescu. Bun cunoscator al limbii germane, a studiat mult Eliade (551, 25 decembrie 1935)literatura germana si in 1933 obţine o bursa, care îi permite sa urmeze studiile de filozofie la Berlin , iar in 1940 se stabileste definitiv in Franta. Prima sa lucrare Pe culmile disperării a aparut in 1934, apoi au urmat marile carti: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la faţă a României (1936), Lacrimi şi Sfinţi (1937).

Am gasit un site pe care vi-l prezint cu o mare incantare, Cioran poate fi studiat in mai multe limbi, o idee care ar putea fi urmata pentru intreaga literatura :http://www.cioran.eu/
E. Cioran in citate:

“ Îngrǎmǎdesc timp trecut, îl fabric într-una şi arunc într-una în el prezentul, fǎrǎ sǎ-i dau rǎgazul sǎ-şi epuizeze propria duratǎ. A trǎi înseamnǎ a fi supus magiei posibilului; dar când percepi pânǎ şi în posibil un timp trecut ce va sǎ vinǎ, totul devine trecut virtual şi nu mai existǎ nici prezent nici viitor”;

”Şaizeci de ani de frămîntări şi agitaţie sterilă. Nu am cîtuşi de puţin complexul românesc al dezrădăcinării, dar mă gîndesc uneori că aş fi fost mai aproape de adevăr dacă m-aş fi făcut cioban în sat, în loc să mă fîţîi prin oraşul ăsta de saltimbaci”;

Scrisoare catre M.Eliade (551, 25 decembrie 1935): „Poate că sînt singurul dintre prietenii tăi care să înţeleagă accesele tale de furie, dorinţa de suprimare a continuităţii vieţii, pasiunea unei rupturi. Mi-e frică uneori ca toată tortura să [nu] fie o tentaţie satanică, o demonie subterană; înţeleg prea bine îngerii şi mi-e teamă să nu fie căderea care mă apropie de ei”.

“Cu cât înaintezi în viaţǎ îţi dai seama cǎ nimic nu înveţi, ci regresezi în amintire. Este ca şi cum am imita o lume pe care am trǎit-o cândva, identitatea cu noi înşine este o evoluţie întoarsǎ...”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .