Treceți la conținutul principal

Ziua Veronica Micle - Cercul literaturii

Veronica Micle nu ar fi fost atat de cunoscuta fara numele lui Eminescu. S-a nascut pe 22 aprilie 1850 la Nasaud, a terminat scoala in 1863 . La examenul final a asistat rectorul Universitatii din Iasi, profesorul universitar Stefan Micle. El a fost incantat de frumusetea si inteligenta ei, desi era mai in varsta cu 30 de ani, a cerut-o in casatorie. La insistentele mamei sale, Veronica se casatoreste la numai 14 ani. A avut doua fiice, Valeria si Virginia. Valeria a fost solista de opera si i se spunea ”Privighetoarea Iasului”, iar Virginia a studiat stiintele. Amandoua au scris poezii. Pe Eminescu l-a cunoscut in martie 1872, la Viena, unde se afla pentru un tratament. Il cunostea doar dupa nume, numai dupa cateva poezii publicate. Tanara Veronica, cu toate ca era casatorita, avea doua fetite, isi respecta sotul, simtea ca ii lipseste o atmosfera vesela si o iubire ideala. Dupa un timp se indragosteste de Eminescu, iar prima persoana care a aflat despre marea lor dragoste, a fost confidentul lui Eminescu, Titu Maiorescu. La inceput nu s-a opus. A considerat ca fiecare poet trebuie sa aiba muza lui. Mai tarziu, cand Eminescu si-a marturisit intentia de a se casatori cu Veronica, Maiorescu s-a folosit de autoritatea lui opunandu-se casatoriei. Intr-o scrisoare din 1882, Eminescu ii scria: “Tu ai fost si esti viata mea, cu tine s-a inceput si s-a incheiat si daca nu traiesc pentru a gandi macar la tine, nu am la ce trai…Nu voi iubi niciodata alta femeie si tu ramai in mintea mea si in sufletul meu ceea ce ai fost totdeauna: visul de aur al vietii mele, singura mea aspiratie, si viata cu tine, singura mea speranta.” Eminescu o prezenta pe strada amicilor lui drept logodnica sa. Tot timpul cat Eminescu a fost bolnav, Veronica a fost langa el, si ca o tragedie a sortii, Veronica Micle moare la Manastirea Varatec în acelasi an cu Mihai Eminescu, 1889.
Cititorul se asteapta ca scrisorile lui Mihai Eminescu catre Veronica Micle sa fie poetice, asa cum ne obisnuise Eminescu in tot ceea ce scria. Sa nu uitam ca inainte de a fi lectura a fost, pur si simplu, viata lor. Volumul Frumoasa mea Doamna/ Eminul meu iubit este datorat Christinei Zarifopol-Illias, cea care a transcris scrisorile manuscrise din arhiva familiei Grigorcea, in jur de o suta de scrisori.
" Afarã plouã, eu stau perdutã pe gânduri, ura si indiferenta oamenilor, lipsa si depãrtarea ta, iubirea mea nespunsã (sic), toate aceste îsi împart rând pe rând fiinta mea, si în mijlocul unui vârtej în care mã pierd mã întreb tainic si acum te întreb pe tine oare aceastã tristã stare de lucruri se va schimba vreodatã? Si te întreb acum pe tine mai serios decât nicicând - tu care spuindu-mi cã mã iubesti m-ai fãcut sã sufãr amar o iarnã întreagã, încât sufletul mi-i bolnav -te întreb si te rog sã-mi rãspunzi face-mã-vei// fericitã, adecã sã ne întelegem, eu înteleg fericirea în aceea sã fiu lângã tine, sã fiu în fine a ta" (scrisoarea 9, 27 Martie 1880 Iasi).


Nu esti tu ...

Lui X
Nu esti tu acela care mi-ai dat inimei mahnire;
Nu te maguli cu gandul ca te-am plans sau te-am iubit,
Ai fost numai intruparea unei clipe ce`n nestire
Misca sufletul si-l leaga de un dor nemarginit.
Si daca a fost durere si daca mai sufar inca,
Nu esti tu a lor pricina, nu esti tu cel vinovat,
E de vina al meu suflet, e simtirea mea adanca
Caci a mea este iubirea tu esti clipa ce-a zburat.

P.S.: Duminica s-a stins din viata, la Paris, Monica Lovinescu, cateva randuri
Moartea Monicăi Lovinescu: duşmanii ei nu au remuşcări

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .