Treceți la conținutul principal

Din frumusetea timpurilor vechi

Regina Maria


Sanda Tatarescu, fiica prim-ministrului Tatarascu a studiat muzeologia si decoratiunile interioare


Dealul Mitropoliei era un loc de promenada, amenajat si înfrumusetat între 1832-1834, reprezenta un capitol din modernizarea capitalei, fiind primul loc de plimbare şi recreere. Înalt de 50-60 m, fara legatura cu celelalte dealuri de pe malul drept al Dâmbovitei, poate fi socotit un monument natural în centrul orasului.
În anul 1656 voievodul Constantin Şerban Cârnul ridica pe deal o biserica pe care Radu Leon Voda o numeste, în 1668, ca Mitropolie a tarii, dându-i în stapânire si pamântul din jur. În vara anului 1832, generalul Kiseleff, impresionat de aspectul de paragina al dealului, îl însarcineaza pe capitanul Vladimir Blaremberg, inginer al statului, cu întocmirea unui plan de înfrumuseţare a zonei.
Planul, cuprindea trei lucrari principale: deschiderea unui bulevard modern pe vechiul traseu al drumului ce ducea la mitropolie, ridicarea unei balustrade pe laturi pentru a împiedica intrarea locuitorilor marginasi si a animalelor şi ridicarea a doua monumente: crucea generalului Milarodoviei si un ceasornic de soare. Lucrarile încep în septembrie 1832, iar la 23 iulie 1833, ing. Blaremberg raporteaza ca Bulevardul Mitropoliei era terminat si devenea „loc de promenada publica”.
Elena "Magda" Lupescu, sotia regelui Carol II

Planul initial a fost completat prin amenajarea (în august-sptembrie 1833) la începutul bulevardului a unui refugiu pietruit pentru echipajele boieresti ce stationau în timp ce stapânii îsi faceau plimbarea.
Bulevardul Mitropoliei capata un aspect modern, o premiera în epoca si deschidea calea pentru amenajarea ulterioara a centrului Bucurestiului vechi. Astazi, Dealul Mitropoliei este un reper pentru ortodoximul din România.
Astazi se savarseste slujba de sfintire a apei - Izvorul Tamaduirii .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .