Treceți la conținutul principal

Eleganta lui Theodor Aman

Autoportret

Theodor Aman, pictor si grafician, pedagog, academician roman, întemeietor al primelor scoli romanesti de arte frumoase la Iasi si Bucuresti s-a remarcat prin eleganta sa vestimentara. Ii palcea sa pozeze in atitudini studiate, pentru a-i scoate in evidenta pletele si barba bine ingrijita, trasaturile fine si intreaga infatisare. Atelierului maestrului era transformat in salon de primire, unde isi astepta oasteptii, gatit in redingota, cu vesta de matase in carouri ori picatele. Sau imbraca haina sa de lucru, inspirata de maestrii de altadata, din catifea neagra lunga pana la jumatatea pulpei si imbutonata de sus pana jos. Servitorii stergeau talpile tuturor invitatilor pentru ca podelele erau vopsite in alb, ca fidesul.
Casa lui Theodor Aman a fost proiectata în stil neoclasic de pictorul însusi, iar planurile au fost revazute de arhitectul Franty Scheller. În 1908 aici va fi inaugurat Muzeul Aman. Muzeul contine un bogat fond de picturi, desene, acuarele, gravuri si sculpturi create de artist. Th. Aman se impunea prin spiritul sau monden, daca nu avea acasa o serata sau o petrecre, atunci cauta societatea si distractiile in alte parti. Aman interpreta chiar el seratele muzicale piese la violoncel sau acompania pe fiica sa vitrega, viitoarea soprana Zana de Nory. De aici si inspiratia pentru tablourile sale : Bal mascat, La o serata, Dupa concert. La asemenea ocazii, Aman se imbraca in frac si vesta alba. Cand iesea in societatea purta un pardesiu gri deschis, cu guler si revere de catifea. Pe cap purta tilindru, dar si palarie neagra moale de fetru, cu boruri potrivite ca marime si calota plata, adecvata stilului sau de artist.
Cateva detalii din frumusetea unor timpuri trecute!

Eleganta Veronicai Micle

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .