Treceți la conținutul principal

Eleganta lui Theodor Aman

Autoportret

Theodor Aman, pictor si grafician, pedagog, academician roman, întemeietor al primelor scoli romanesti de arte frumoase la Iasi si Bucuresti s-a remarcat prin eleganta sa vestimentara. Ii palcea sa pozeze in atitudini studiate, pentru a-i scoate in evidenta pletele si barba bine ingrijita, trasaturile fine si intreaga infatisare. Atelierului maestrului era transformat in salon de primire, unde isi astepta oasteptii, gatit in redingota, cu vesta de matase in carouri ori picatele. Sau imbraca haina sa de lucru, inspirata de maestrii de altadata, din catifea neagra lunga pana la jumatatea pulpei si imbutonata de sus pana jos. Servitorii stergeau talpile tuturor invitatilor pentru ca podelele erau vopsite in alb, ca fidesul.
Casa lui Theodor Aman a fost proiectata în stil neoclasic de pictorul însusi, iar planurile au fost revazute de arhitectul Franty Scheller. În 1908 aici va fi inaugurat Muzeul Aman. Muzeul contine un bogat fond de picturi, desene, acuarele, gravuri si sculpturi create de artist. Th. Aman se impunea prin spiritul sau monden, daca nu avea acasa o serata sau o petrecre, atunci cauta societatea si distractiile in alte parti. Aman interpreta chiar el seratele muzicale piese la violoncel sau acompania pe fiica sa vitrega, viitoarea soprana Zana de Nory. De aici si inspiratia pentru tablourile sale : Bal mascat, La o serata, Dupa concert. La asemenea ocazii, Aman se imbraca in frac si vesta alba. Cand iesea in societatea purta un pardesiu gri deschis, cu guler si revere de catifea. Pe cap purta tilindru, dar si palarie neagra moale de fetru, cu boruri potrivite ca marime si calota plata, adecvata stilului sau de artist.
Cateva detalii din frumusetea unor timpuri trecute!

Eleganta Veronicai Micle

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .