Treceți la conținutul principal

Gentleman oriunde (II)

''A fi la moda era o profesiune morala, un fel de specialitate.[...] La noi e destul sa ni se spuna ca cutare moda provine d`acolo si indata gaseste imitatori."
Codul Toaletei Civile, 1870


 • Cand primeste o invitatie pentru cina, petrecere de vacanta, in vizita un gentleman va cumpara un cadou. In cazul unei cine, va lua buchet de flori si o sticla de vin. In cazul unei petreceri de vacanta, poate cumpara mustar, o cutie de alune sau nuci ori un pachet de cafea.

 • Un gentleman se ridica in picioare cand este prezentat cuiva.

 • Daca un gentleman observa ca un alt gentleman a uitat sa-si incheie slitul, ii va atrage atentia chiar daca se afla intr-o incapere aglomerata. Nu este nevoie sa prezinte scuze pentru o asemenea scapare.

 • Dimineata se ofera intotdeauna sa se ridice din pat pentru a pregati cafeaua.

 • Un gentleman nu se jeneaza sa poarte asupra lui tablete pentru improspatarea respiratiei.

 • In zilele ploioase, un adevarat domn intinde mana pentru a ajuta pe oricine sa paseasca peste o baltoaca.

 • Cand demisioneaza dintr-o slujba, un gentleman nu rupe toate legaturile cu fostul loc de munca ori cu fostii colegi.

 • Un gentleman da numarul sau de telefon de acasa doar acelor asociati care trebuie sa il cunoasca.

 • Un gentleman are intotdeauna o umbrela in masina.

 • Un adevarat gentleman trebuie sa considere ca banii dati pentru a lua lectii de dans reprezinta o investitie inteleapta.

 • Daca la restaurant se servesc homar sau fructe proaspete, care trebuie mancate cu mana, pe masa va fi asezat un bol cu apa. In bol plutesc flori sau o felie de lamaie, nu va face greseala de a bea din el.

 • Un gentleman nu tine niciodata sa devina centrul atentiei.

 • Un adevarat domn o conduce pe doamna sau domnisoara care l-a insotit pe tot parcursul unei zile pana la usa casei.

Fotografie Gabriel Stanciu

Gentleman (I)

Lady, Lady

Din Bucurestii vechi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…