Treceți la conținutul principal

Lady, Lady (III)

Regina Maria, intr-o pictura deosebita


 • Se mananca cu mina : biscuitii, fursecurile, strugurii, ciresele, caisele etc.

 • Platoul cu mincare trece din mana in mana, de la gazda spre dreapta. Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima. Intre timp, stapanul casei toarna vinul spre dreapta. Paharele nu vor fi umplute pana sus.

 • Sticla cu bautura nu se da din mina in mina.

 • Supa se serveste tot spre dreapta. La fel se procedeaza si cand strangem masa.

 • Cind un platou ajunge la noi ne servim cu lingura tinuta in dreapta si ne ajutam cu furculita tinuta in stinga. Nu ne servim din platou cu tacimurile noastre !

 • Paharele nu se ciocnesc efectiv, se ridica numai pina la nivelul ochilor in timp ce se rostestc urarile: " Noroc ! " , " La multi ani ! ". Se ridica numai paharul cu vin, tuica, etc , nu cele cu apa, cu sucuri de fructe sau cu bauturi calde.

 • Nu se amesteca vinul cu apa. Apa si vinul sunt doua bauturi pretioase. Ele au valoarea lor numai baute separat. La noi exista totusi obiceiul de a bea sprit. Dar ar fi bine sa se faca numai in familie.

 • Painea si sandvisurile se mananca in mod diferit. Felia de piine se rupe pe masura ce manincam, nu muscam din toata felia. In timp ce sandvisiurile mari se taie cu cutitul si se maninca cu furculita.

 • Sandvisiurile mici se maninca cu mina. Pentru a intinde untul se utilizeaza un cutit special , nu cel obisnuit. Nu se ia untul direct din untiera ci se pune o bucatica pe ofarfurie. Apoi, se unge painea rupta in prealabil , tinand-o deasupra farfuriei.

 • Dulceata si mierea nu se maninca direct din borcam. Fiecare isi ia pe farfurie atat cit doreste, servindu-se de lingurita adusa la masa in acest scop.

 • Cartofii nu se taie cu cutitul si nu se zdrobesc cu furculita in farfurie. O exceptie: cartofii fierti in coaja se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul.

 • Supele sunt servite in ceasca si se maninca cu o ligura de supa ( model mic ). Daca suntem intre prieteni putem bea prima jumatate a cestii, care este limpede. Apoi folosim lingura. Ciorbele se maninca cu lingura. Nu se raceste o supa prea calda suflind in ea.


 • Nu se inmoaie niciodata painea in supa si nici in sos. Dupa ce am mancat, nu stergem farfuria cu o bucata de paine.


 • Nu trebuie sa mancam niciodata grabit sau nervos. Este nu numai o regula de politete, ci si o prescriptie medicala. Si asa, viata noastra este destul de stresata. Sa ne bucuram de prilejul pe care ni-l ofera o masa impreuna cu familia!

Recomand pentru o lectura educativa urmatoarele carti:

Ionescu, Adrian-Silvan. Moda si societate urbana. Bucuresti: Ed. Paideia, 2007.(O lucrare foarte bine documentata de 600 pagini la care autorul a lucrat impreuna cu numerosi specialisti din biblioteci si muzee);

Bilciurescu,V. Bucurestii si bucurestenii de ieri si de azi. Bucuresti, 1955.


Lady, Lady (II)


Lady, Lady (I)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…