Treceți la conținutul principal

Lady, Lady (III)

Regina Maria, intr-o pictura deosebita


 • Se mananca cu mina : biscuitii, fursecurile, strugurii, ciresele, caisele etc.

 • Platoul cu mincare trece din mana in mana, de la gazda spre dreapta. Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima. Intre timp, stapanul casei toarna vinul spre dreapta. Paharele nu vor fi umplute pana sus.

 • Sticla cu bautura nu se da din mina in mina.

 • Supa se serveste tot spre dreapta. La fel se procedeaza si cand strangem masa.

 • Cind un platou ajunge la noi ne servim cu lingura tinuta in dreapta si ne ajutam cu furculita tinuta in stinga. Nu ne servim din platou cu tacimurile noastre !

 • Paharele nu se ciocnesc efectiv, se ridica numai pina la nivelul ochilor in timp ce se rostestc urarile: " Noroc ! " , " La multi ani ! ". Se ridica numai paharul cu vin, tuica, etc , nu cele cu apa, cu sucuri de fructe sau cu bauturi calde.

 • Nu se amesteca vinul cu apa. Apa si vinul sunt doua bauturi pretioase. Ele au valoarea lor numai baute separat. La noi exista totusi obiceiul de a bea sprit. Dar ar fi bine sa se faca numai in familie.

 • Painea si sandvisurile se mananca in mod diferit. Felia de piine se rupe pe masura ce manincam, nu muscam din toata felia. In timp ce sandvisiurile mari se taie cu cutitul si se maninca cu furculita.

 • Sandvisiurile mici se maninca cu mina. Pentru a intinde untul se utilizeaza un cutit special , nu cel obisnuit. Nu se ia untul direct din untiera ci se pune o bucatica pe ofarfurie. Apoi, se unge painea rupta in prealabil , tinand-o deasupra farfuriei.

 • Dulceata si mierea nu se maninca direct din borcam. Fiecare isi ia pe farfurie atat cit doreste, servindu-se de lingurita adusa la masa in acest scop.

 • Cartofii nu se taie cu cutitul si nu se zdrobesc cu furculita in farfurie. O exceptie: cartofii fierti in coaja se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul.

 • Supele sunt servite in ceasca si se maninca cu o ligura de supa ( model mic ). Daca suntem intre prieteni putem bea prima jumatate a cestii, care este limpede. Apoi folosim lingura. Ciorbele se maninca cu lingura. Nu se raceste o supa prea calda suflind in ea.


 • Nu se inmoaie niciodata painea in supa si nici in sos. Dupa ce am mancat, nu stergem farfuria cu o bucata de paine.


 • Nu trebuie sa mancam niciodata grabit sau nervos. Este nu numai o regula de politete, ci si o prescriptie medicala. Si asa, viata noastra este destul de stresata. Sa ne bucuram de prilejul pe care ni-l ofera o masa impreuna cu familia!

Recomand pentru o lectura educativa urmatoarele carti:

Ionescu, Adrian-Silvan. Moda si societate urbana. Bucuresti: Ed. Paideia, 2007.(O lucrare foarte bine documentata de 600 pagini la care autorul a lucrat impreuna cu numerosi specialisti din biblioteci si muzee);

Bilciurescu,V. Bucurestii si bucurestenii de ieri si de azi. Bucuresti, 1955.


Lady, Lady (II)


Lady, Lady (I)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .