Treceți la conținutul principal

Lady, Lady (IV)


De ce am initiat aceasta rubrica a educatiei: "Lady, Lady"? Chiar daca timpurile s-au schimbat si mancam in graba la fast food sau restaurant, neavand timp sa comunicam, asta nu inseamna ca nu trebuie stim cele mai elementare reguli de buna purtare. Intotdeauna mai este ceva de invatat! Am regasit idei interesante in lucrarile:
 1. Tomescu, Dorina. Despre moda feminina si accesoriile ei la sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX. In: Muzeul National, XIV, 2002 ;
 2. Minulescu, Ion. Bucurestii tineretii mele.Bucuresti: Editura Tineretului, 1969;
 3. Ionescu, Adrian-Silvan. Moda si societate urbana. Bucuresti: Ed. Paideia, 2007.(O lucrare foarte bine documentata de 600 pagini la care autorul a lucrat impreuna cu numerosi specialisti din biblioteci si muzee);
 • Sparanghelul se mananca cu o singura furculita tinuta in mana dreapta, daca sparanghelul e foarte mic. Am observat ca nu se foloseste nicioadata cutitul.
 • Salata si andivele se maninca gata taiate si preparate. Daca bucatele sunt foarte mari se taie cu cutitul. Nu se duc la gura bucati mari. In Franta salata se maninca la sfirsit , separat .

 • Nu este o greseala sa cerem otet, lamiie, sare, piper, untdelemn daca ni se par fade.

 • Cand se ofera in castroane castraveciorii si gogosarii se iau cu furculita proprie si se taie in farfurie pe masura ce se maninca. La fel ca friptura. Nu se musca din muraturi.

 • Conopida - se taie cu furculita; nu se foloseste cutitul.

 • Chiftelele, sarmalele, ruladele se taie cu furculita.

 • Pestele nu se mananca la fel ca friptura. Nu se taie cu un cutit normal. Tacimul de peste este alcatuit dintr-un cutit de o forma speciala si o furculita mai mica. Cutitul se foloseste doar la transare, dezosare si ca ajutor la mincat. Odata operatia terminata ( desfacerea in doua si indepartarea sirei spinarii ) cutitul nu se mai foloseste la taiat. Fiind foarte moale , furculita este suficienta. Oasele pe care le avem in gura se pun pe furculita apropiata de buze sau , in cazuri extreme , le putem scoate cu ajutorul a doua degete.
 • Crustaceele - Daca nu stim cum se mananca stridii, le putem refuza! Se deschide scoica daca este inchisa, cu lama unui cutit (de peste sau obisnuit ). Se scoate apoi stridia din scoica desprinzind-o din articulatie. Se pune in farfurie si maninca cu lamiie , sare , piper.
 • Crevetii ca si racii se mananca cu paine prajita si unt. Este necesar ca pe masa sa existe un bol cu apa pentru clatirea degetelor.
 • Icrele de Manciuria si icrele negre se aduc pe un platou rondele mici de piine prajita, unse cu unt si deasupra icrele. Daca se ofera in castronase ne vom pune in farfurie cu lingurita de serviciu o cantitate rezonabila si ne vom face sanvisuri mici. La fel se mananca si antreurile reci mai putin consistente ( salata de vinete, pestele cu maioneza etc ).

 • Spaghetti : din castronul adus la masa, va serviti cu o portie rezonabila , apoi le manancati rasucindu-le cu furculita , sau dupa moda italiana va ajutati cu lingura. Lingura se tine in mana stanga , iar spaghetele se ruleaza cu furculita


 • Orezul: se mananca cu furculita, ajutandu-ne cu cutitul.

Lady, Lady (I)

Lady, Lady (II)

Lady, Lady (III)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…