Treceți la conținutul principal

Progresul se plateste prin regres


Astazi am vazut o emisiune la Realitatea care m-a frapat prin limbajul necivilizat."Cand esti inger pe hartie nu poti sa fii in viata de toate zilele oricum". S-a publicat o scrisoare a lui A.Paunescu in ziarul Cotidianul, evidentiind faptul ca Adrian Paunescu ii spunea lui Ceausescu "Sa traiti, Maria Voastra“! Poate unii nu stiu, azi se spune mai des "sa traiti " in asa zisul sistem democrat...


(...)Clădim civilizaţii arogante,

Ca semn că nu ne pasă de nimic,

Şi brusc vulcanii o pornesc pe pante

Şi orice lider redevine mic.

Ceva se-ntâmplă şi-n afara noastră

Cum se întâmplă şi în noi, curent,

Şi sar civilizaţii pe fereastră,

Pe când se sparge Ţara-Continent.

Nimic din tot ce e n-o să rămână,

Computere, maşini şi sateliţi,

Într-o secundă totul e ţărână

Care-şi resoarbe îngerii striviţi.

Se prăbuşeşte ultimul orgoliu,

Averea nu mai are nici un rost,

Când milioane de chinezi în doliu

Se reculeg, plângând, pentru ce-a fost.

Aceasta e o lume nebunească,

Pe care noi n-o mai putem salva,

Menită şi să scadă şi să crească,

Purtând principiul răstignirii-n ea.

Pe-aici, prin valea noastră fără milă,

Progresul se plăteşte prin regres

Şi vanitatea se transformă-n milă,

Ne naştem des ca să murim mai des.

Şi ca într-o demonică risipă,

Cu bine şi cu rău, în terci egal,

Pământul ne înghite într-o clipă

Şi, iată, ce e mal devine val.

Se anulează ură şi iubire,

Culorile se prăbuşesc în iad,

Şi, brusc, maternităţi şi cimitire

În gropniţe necunoscute cad.

Suntem umanitatea condamnată

Să-ndure cald şi rece, fel de fel,

Vin cu dobândă notele de plată

Şi nu mai sunt instanţe de apel.

Ce lume, ca o tragică amantă,

Asasinată de instanţe reci,

Şi amintirea ei halucinantă

Din creier ni se stinge pentru veci.

Cândva, vreun greier dacă o să poată,

Va mai cânta peste pustiu, cri-cri,

Despre o lume care-a fost odată,

O, biata noastră lume scufundată,

O lume care nu mai poate fi.


Adrian Păunescu, 19 mai 2008

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…