Treceți la conținutul principal

Punctul de vedere al MECT în legatura cu subiectele pentru examenul de Bacalaureat 2008

Acesta este punctul de vedere al Ministerului Educatiei în legatura cu subiectele pentru examenul de Bacalaureat 2008.
''Tânărul de 18-19 ani, care susţine bacalaureatul în acest an şcolar, nu trăieşte într-o „eprubetă a criticii literare", ci în România anului 2008, membră a Uniunii Europene. De unde şi prezenţa unor texte nonliterare fundamentale pentru înţelegerea lumii în care trăim: Declaraţia drepturilor omului, Ghidul cetăţeanului român în UE, Uniunea Europeană în România etc.). În şcoala românească actuală, limba şi literatura română se studiază din perspectivă comunicativ-funcţională, şi nu pentru cunoaşterea în profunzime a unui domeniu specializat, aşa cum ar dori autorii acuzelor. Prin subiectele pentru examenul de bacalaureat 2008, se cultivă dimensiunea europeană a României, şi nu spiritul îngust şi dogmatic al altor vremuri."
Sincer, in ziua de azi, elevii abia mai citesc operele fundamentale ale literaturii romane. Nu intereseaza pe nimeni dimensiunea europeana a Romaniei. Aceasta perspectiva poate fi spusa dezaberii unui public avizat si direct interesat de acest subiect. Am inteles ca s-au urmarit competentele de comunicare si exprimarea argumentata a unui punct de vedere, folosindu-se drept suport textele literare si nonliterare preluate din Raport asupra atitudinii culturale şi literare a romanilor, dupa 2000; Art. 8, 9, 10, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului; fragment din Ghidul Consiliului European; fragment din Uniunea Europeana în România - opinii ale d-lui Olli Rhen; fragment din conferinţa domnului Jonathan Scheele, 2005; fragment despre fondurile structurale pentru România după 2007. Se puteau folosi foarte simplu texte din opera marilor scriitori George Calinescu, Ion Creanga, M. Eliade, I.L. Caragiale, Marin Preda, etc.

Cu speranta unui Bacalaureat 2009 mult mai bine organizat si sistematizat!

Sursa : Biroul de presa edu.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .