Treceți la conținutul principal

Ziua Profira Sadoveanu - Cercul literaturii

Profia Sadoveanu, fiica lui Mihail Sadoveanu s-a nascut in 21 mai 1906 la Falticeni si a decedat in 2003 in Bucuresti intr-o saracie cumplita. De multe ori m-am intrebat de ce scriitorii si poetii au aceasta cruda soarta. In lucrarea "Destainuiri", aparuta la Editura Eminescu in 1989, autoarea acorda cateva pagini importante familiei Sadoveanu si activitatii sale literare. Se stie foarte bine ca Profira Sadoveanu l-a sprijint in activitatea literara pe tatal sau, fiind secretar literar, editor, arhivar, bibliotecar, corector si traducatoare.
"Am marturisit de multe ori in scris ca eram bibliotecara tatalui meu....ii si copiam manuscrisele si-i faceam corecturile numeroaselor lui lucrari - stateam cu el la sfat, comentand si discutand literatura, ca de la egal la egal... "

Un capitol din aceasta cartea mi-a placut in mod deosebit - Duiosul Caragiale.
"Caragiale e rau, cinic. Isi bate joc de toti si toate."

Intr-o discutie cu tatal sau, Profira Sadoveanu i-a luat apararea lui Caragiale, considerandu-l genial, asezandu-i opera alaturi de cea a lui Flaubert si Maupassant. Era prima data cand se impotrivea cu atata inversunare tatalui sau. Cu siguranta, Sadoveanu nu a facut-o intamplator! Dupa un timp, a povestit aceasta intamplare lui Caragiale care s-a apropiat de Profira si i-a spus: "Iti multumesc, Profirita! Toata lumea ma crede biciuitor, rau si crud! Numai mata ai inteles ca sunt duios!"Astazi il sarbatorim si pe Tudor Arghezi


La Martisor

Cateva poezii

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .