Treceți la conținutul principal

Bibliomania...


La contemporanii avuti ai lui Paturica cartea e la moda, e o moda. Tinerii "snobi" bucuresteni de la începutul secolului al XIX-lea au iubite frumoase si biblioteci formate "din cele mai bune carti ale timpului, pe care nu le citeau niciodata", dupa cum aflam dintr-o nota de subsol a romanului Ciocoii vechi si noi. Mania cartilor, bibliomania, cum o numeste chiar Filimon, se manifesta în forme fabuloase: "...multi din cei aprinsi de aceasta patima, nevoind sa sacrifice bani si timp, chema cate un pictor mester si le zugravea prin saloane si camerile de studiu cate o biblioteca de minune, în care se gasea tot ce ne-a lasat mai sublim gandirea omeneasca...". O camera de studiu cu mari carti pictate ! Este o imagine decupata din istoria civilizatiei noastre, desi pare mai degraba o inventie poetic-grotesca a unui scriitor de geniu. In completarea tabloului cultural al epocii vin observatiile lui Alecsandri: batranii nu citesc decat Vietile sfintilor, iar tinerii, care dispretuiesc cartile românesti, nu citesc nimic. "Dezvoltarea ideilor si purificarea gustului literar" sunt împiedicate, cu o generatie înainte de pasoptisti, atat de indiferenta guvernului cat si de indiferenta publicului, de care scriitorii se lovesc "ca de o stanca". Urmasi cu spirit practic folosesc manuscrisele parintilor pentru a acoperi borcanele cu dulceata, astfel încat poezia ajuta doar bucataria, iar în cultura româna, "camara se îmbogatea cu paguba literaturei"


(V. Alecsandri, Constantin Negruzzi. Introducere la scrierile lui).

Fotografie: Gallery of the Old Library, Trinity College, Dublin (Ireland)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .