Treceți la conținutul principal

Costumul popular la Curtea Regala

Un lucru mi-a placut foarte mult, referitor la Curtea Regala. La unele receptii si dineuri, tinuta obligatorie era costumul popular. Carol provenea dintr-o tara unde hainele traditionale nu se purtau demult si era firesc sa fie atras de traditie. Aceste costume populare se faceau cadou capetelor incoronate ale Europei, fiindca se remarcau prin frumusete si originalitate. Dupa casatoria cu Elisabeta de Wied-Neuwied, Carol i-a insuflat si acesteia dragostea pentru portul popular romanesc, ea adoptandu-l cu entuziasm la diverse ocazii festive, la receptii si baluri. Unele dintre aceste petrecerii puneau drept conditie participarea la bal in asemena vesminte populare. In 1885, Regina Elisabeta a sugerat ca la balaul Curtii, toate doamnele sa imbrace portul popular: " La seratele si petrecerile caritabile, de asemenea, doamnele din inalta societate purtau vesminte traditionale romanesti. Elegantele tarii se deprinsesera de minune cu aceste straie, chiar daca le purtau ca la oras, iar piesele componente erau de comanda speciala, lucrate cu profuzie de paiete si fir de aur ori argint (...) ."


Domnii imbracau foarte rar haine taranesti, in special la baluri costumate. Dar in anumite momente, costumul popular devenea pentru barbatii un mijloc de afirmare a optinuilor politice ale vremii. Astfel, in timpul verii se organizau croaziere pe Dunare la care luau parte toti membrii familei regale. Regele Carol I nu considera aceste voiajuri de placere si relaxare, ci ocazii de a-si continua munca si de a lua legatura cu oficialitatile. Zilele in care nu erau programate astfel de receptii si dineuri oficiale, erau cele mai apreciate deoarece se putea aborda tinuta simpla si frumoasa a portului popular: " Bineinteles, ministrii si fracurilor lor nu se urneau de langa noi, totusi in asemenea imprejurari pierdeau ceva din insemnatatea lor; erau mai putin solemni si politici printre pasari, pesti si nuferi" -Adrian-Silvan Ionescu .


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…