Treceți la conținutul principal

Costumul popular la Curtea Regala

Un lucru mi-a placut foarte mult, referitor la Curtea Regala. La unele receptii si dineuri, tinuta obligatorie era costumul popular. Carol provenea dintr-o tara unde hainele traditionale nu se purtau demult si era firesc sa fie atras de traditie. Aceste costume populare se faceau cadou capetelor incoronate ale Europei, fiindca se remarcau prin frumusete si originalitate. Dupa casatoria cu Elisabeta de Wied-Neuwied, Carol i-a insuflat si acesteia dragostea pentru portul popular romanesc, ea adoptandu-l cu entuziasm la diverse ocazii festive, la receptii si baluri. Unele dintre aceste petrecerii puneau drept conditie participarea la bal in asemena vesminte populare. In 1885, Regina Elisabeta a sugerat ca la balaul Curtii, toate doamnele sa imbrace portul popular: " La seratele si petrecerile caritabile, de asemenea, doamnele din inalta societate purtau vesminte traditionale romanesti. Elegantele tarii se deprinsesera de minune cu aceste straie, chiar daca le purtau ca la oras, iar piesele componente erau de comanda speciala, lucrate cu profuzie de paiete si fir de aur ori argint (...) ."


Domnii imbracau foarte rar haine taranesti, in special la baluri costumate. Dar in anumite momente, costumul popular devenea pentru barbatii un mijloc de afirmare a optinuilor politice ale vremii. Astfel, in timpul verii se organizau croaziere pe Dunare la care luau parte toti membrii familei regale. Regele Carol I nu considera aceste voiajuri de placere si relaxare, ci ocazii de a-si continua munca si de a lua legatura cu oficialitatile. Zilele in care nu erau programate astfel de receptii si dineuri oficiale, erau cele mai apreciate deoarece se putea aborda tinuta simpla si frumoasa a portului popular: " Bineinteles, ministrii si fracurilor lor nu se urneau de langa noi, totusi in asemenea imprejurari pierdeau ceva din insemnatatea lor; erau mai putin solemni si politici printre pasari, pesti si nuferi" -Adrian-Silvan Ionescu .


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .