Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Palaria

1930's lady with hat

Astazi palaria se foloseste doar la cine stie ce receptie, fiind considerata printre elementele vestimentare ale elegantei. Odata cu abandonarea corsetului si remodelarea cilindrica a rochiei-sac de pe vremuri, palaria a ramas principalul semn distinctiv al averii. La inceputul veacului XX se purta o palarie cu borurile enorme si cu fundul plat, cu funde cu noduri complicate, flori si fructe artificiale. Pentru decorarea palariilor se foloseau penele de strut. Penele mai erau folosite la evantaie, gulere si borduri pentru cape ori pelerine. Palariile erau fixate pe coafura destul de inalta , folosindu-se ace foarte lungi ale caror capete erau bogat decorate. In lucrarea Povestea vietii mele, Regina Maria relateaza, amuzata, despre avatarurile palarilei sale de dimensiuni impozante, ca tanara printesa fusese prezentata romanilor la gara regala din Sinaia: (...) Era pe timpul palariilor de marime exagerata, coplesite de flori si de pene si tinute in echilibru pe cap cu oarecare greutate, prin mijlocirea unor fasii de par si a unor ace de palarie de o lungime nemaipomenita.(...) Ma stingherea in chip ingrozitor si in fiecare clipa ma temeam de un naufragiu. Palaria printesei Hohenberg o intrecea chiar si pe a mea in marime si era mereu in primejdie de a fi smucita....

Palariile erau incomode atat pentru cele care le purtau cat si pentru spectatorii care asistau la reprezentatii. La Teatrul National din Bucuresti se infiintase o garderoba cu plata. Astfel, palariile puteau fi pastrate in cutii speciale, fara a fi deteriorate ornamentele. Cat despre rochii, acestea erau lungi, pana la inceputul veacului XX, ciorapii nu erau vizibili si nu necesitau un decor special. Odata cu scurtarea poalelor, au inceput sa fie facute modele deosebite, in diverse culori. Erau cautati ciorapi cu broderie artistica. Doar pentru toaleta de seara se purtau ciorapi de matase, fiindca erau foarte scumpi. Acestia aveau portiuni brodate sau din dantela in partea vizibila de deasupra pantofului.
Ce timpuri!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .