Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Palaria

1930's lady with hat

Astazi palaria se foloseste doar la cine stie ce receptie, fiind considerata printre elementele vestimentare ale elegantei. Odata cu abandonarea corsetului si remodelarea cilindrica a rochiei-sac de pe vremuri, palaria a ramas principalul semn distinctiv al averii. La inceputul veacului XX se purta o palarie cu borurile enorme si cu fundul plat, cu funde cu noduri complicate, flori si fructe artificiale. Pentru decorarea palariilor se foloseau penele de strut. Penele mai erau folosite la evantaie, gulere si borduri pentru cape ori pelerine. Palariile erau fixate pe coafura destul de inalta , folosindu-se ace foarte lungi ale caror capete erau bogat decorate. In lucrarea Povestea vietii mele, Regina Maria relateaza, amuzata, despre avatarurile palarilei sale de dimensiuni impozante, ca tanara printesa fusese prezentata romanilor la gara regala din Sinaia: (...) Era pe timpul palariilor de marime exagerata, coplesite de flori si de pene si tinute in echilibru pe cap cu oarecare greutate, prin mijlocirea unor fasii de par si a unor ace de palarie de o lungime nemaipomenita.(...) Ma stingherea in chip ingrozitor si in fiecare clipa ma temeam de un naufragiu. Palaria printesei Hohenberg o intrecea chiar si pe a mea in marime si era mereu in primejdie de a fi smucita....

Palariile erau incomode atat pentru cele care le purtau cat si pentru spectatorii care asistau la reprezentatii. La Teatrul National din Bucuresti se infiintase o garderoba cu plata. Astfel, palariile puteau fi pastrate in cutii speciale, fara a fi deteriorate ornamentele. Cat despre rochii, acestea erau lungi, pana la inceputul veacului XX, ciorapii nu erau vizibili si nu necesitau un decor special. Odata cu scurtarea poalelor, au inceput sa fie facute modele deosebite, in diverse culori. Erau cautati ciorapi cu broderie artistica. Doar pentru toaleta de seara se purtau ciorapi de matase, fiindca erau foarte scumpi. Acestia aveau portiuni brodate sau din dantela in partea vizibila de deasupra pantofului.
Ce timpuri!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .