Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Tinuta vestimentara


Imbracamintea de la inceputul secolului era organizata dupa legi foarte severe. Era una potrivita fiecarei ore a zilei, iar cine incalca aceste legi era pedepsit prin ignorare de o societate necrutatoare. Astazi cu cat esti mai incarcat din punct de vedere vestimentar, esti mai repede acceptat intr-o asa zisa "elita" a Bucurestiului de azi.


Pe vremuri, pentru seara femeia era obligata sa isi expuna gatul, umerii si bratele intr-o fastuoasa rochie decoltata si plina de bijuterii. Palaria, de asemenea, nu avea ce cauta in tinuta de gala, unde coafura trebuia sa apara in toata spelndoarea ei, nedeformata. Existau palarii pentru teatru, opera, dineuri comune si pentru serate sobre, cu decolteuri mici, umerii acoperiti si ornamente din flori naturale sau artificiale. Nuantele se intensificau in functie de avansarea in varsta: tinerele puratu roz, galben, vernil, bleu si mult alb, femeile mature albastru, rosu, verde, violet, iar cele batrane negru. La iesirea la spectacol sau de la o petrecere se lua pe umeri un mantou amplu, uneori cu gluga, numit sortie-de-bal.


Accesoriile indispensabile erau manusile, evantaiul si lornionul (binoclu), iar pentru seratele dansante, carnetul de bal avea coperti de argint sau de aur si pagini din placi subtiri de fildes pe care erau inscrise cu condeiul ordinea dansurilor si partenerilor carora le-au fost acordate. De obicei, la talie se purta un neseser (mica trusa de calatorie care cuprinde cele necesare pentru îngrijirea corpului) cu un carnet de bal, creion, oglinjoara, un flacon de parfum ori cu saruri in caz de lesin si un suport in forma de cornet pentru un buchetele de flori proaspete, care putea fi detasat si prins de decolteu sau la umar. In alegerea imbracamintii potrivite o doamna trebuie sa dea dovada de mult tact si masura, spre a nu cadea in ridicol si a nu-si depasi conditia: "Toaleta unei femei prudente trebue sa fie in armonie cu averea si positiunea ce ocupa in lume. Prea multa simplitate ar trece in ochii lumii de avaritie si prea mult lux s`ar lua drept vanitate si desordini in echilibrul afacerilor familii" - recomandarea Codului toaletei civile.Fotografie: http://www.gutenberg.org/

Eleganta vremurilor

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .