Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Tinuta vestimentara II


Toleta de seara, concert si teatru permitea un decolteu, pelerina de tul, dantela, stofe usoare, deschise, flori si cordele. Toaletele de seara se disting de cele de bal prin mai putine podoabe. Tinuta pentru vizita, bogata, dar sobra cromatic, era si diversificata in functie de felul vizitei: vizita mondena, de placere, intre prieteni si rude, sau vizita protocolara, de prezentare. Cand era fixata o vizita de politete la o persoana de rang inalt, trebuiau alese nunate stinse. Aceste intrevederi erau scurte si formale, palaria si salul nu trebuiau sa lipseasca deoarece nu era timp pentru a se aranja coafura in oglinda din holul de la intrare.

Toaleta de iesit se remarca prin simplitate, existand o armonie perfecta de culori intre rochie, dantela si capela. Foarte sic era ca manusile sa fie in ton cu rochia, doar putin mai deschise. Toaleta de casa sau de vizita putea sa impuna lux si bogatie. Rochiile pot fi din stofa, impodobite, chiar si cu dantele largi sau inguste. Decolteul era permis numai seara, dar trebuia sa dispara sub o pelerina sau un sal. Capele albe, cu pene, cu dantele, de tul, de paie, de stofa, acestea puteau fi folosite si la teatru si concerte. Odata cu scurtarea rochiei, incaltamintea a devenit vizibila. La moda erau cizmulitele cu nasturi daca se putea de culoarea rochiei.


In Codul toaletei civile se recomanda ca fiecare femeie sa se imbrace conform varstei: "fiecare femee trebue a`si combina toaleta dupa etate, caci nimic nu e mai ridicul decat o femee de 50 de ani imbracata ca una de 20 de ani si viceversa".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .