Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Tinuta vestimentara II


Toleta de seara, concert si teatru permitea un decolteu, pelerina de tul, dantela, stofe usoare, deschise, flori si cordele. Toaletele de seara se disting de cele de bal prin mai putine podoabe. Tinuta pentru vizita, bogata, dar sobra cromatic, era si diversificata in functie de felul vizitei: vizita mondena, de placere, intre prieteni si rude, sau vizita protocolara, de prezentare. Cand era fixata o vizita de politete la o persoana de rang inalt, trebuiau alese nunate stinse. Aceste intrevederi erau scurte si formale, palaria si salul nu trebuiau sa lipseasca deoarece nu era timp pentru a se aranja coafura in oglinda din holul de la intrare.

Toaleta de iesit se remarca prin simplitate, existand o armonie perfecta de culori intre rochie, dantela si capela. Foarte sic era ca manusile sa fie in ton cu rochia, doar putin mai deschise. Toaleta de casa sau de vizita putea sa impuna lux si bogatie. Rochiile pot fi din stofa, impodobite, chiar si cu dantele largi sau inguste. Decolteul era permis numai seara, dar trebuia sa dispara sub o pelerina sau un sal. Capele albe, cu pene, cu dantele, de tul, de paie, de stofa, acestea puteau fi folosite si la teatru si concerte. Odata cu scurtarea rochiei, incaltamintea a devenit vizibila. La moda erau cizmulitele cu nasturi daca se putea de culoarea rochiei.


In Codul toaletei civile se recomanda ca fiecare femeie sa se imbrace conform varstei: "fiecare femee trebue a`si combina toaleta dupa etate, caci nimic nu e mai ridicul decat o femee de 50 de ani imbracata ca una de 20 de ani si viceversa".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .