Treceți la conținutul principal

Vechi si nouIn Bucuresti se construieste haotic, nu se pastreaza nimic din arhitectura veche a Bucurestiului. M-a intrebat cineva despre o tema „Actualitatea temei nationale in arhitectura romaneasca’’ , dorind sa studieze cateva lucrari aparute recent. Nu am stiut ce sa recomad drept bibliografie generala. Suntem inconjurati de malluri, de constructii cu o arhitectura masiva de sticla in care aerul conditionat functioneaza non stop, pana la sufocare. Nu stiu daca mai exista o cladire care sa transmita o atmosfera tipic romaneasca.
Vremea mesterilor polulari a apus demult, ei nu sunt vazuti decat la Muzeul Satului sau prin cine stie ce calatorie grabita prin tara, innebuniti de gandul de a ajunge la destinatie. Tehnica detaliului lipseste cu desavarsire, nu exista forme care ar trebui sa impodobeasca balustradele si toate celelalte profiluri in piatra. In trecut se regaseau incaperi bine proportionate, bogat ornamentate cu decoratiunii florale de stuc, create cu o deplina stapanire a profesiunii de catre mesterii populari.

De exemplu, casele din targuri ale unor boieri si negustori infatisau o arhitectura traditonala. Se aduceau modificari locuintelor traditionale: prezenta sacnasiului, incapere destinata siestei, care inlocuia foisorul, sublinierea spre strada a etajului unor case din Bucuresti cu o serie de iesituri sub forma de musarabieuri (un fel de balconase), de jur imprejurul incaperilor se intindeau divanuri moi, masute rotunde sau colturoase incrustate cu sidef.

Revenind in zilele noastre, enumeram cateva cladiri mult prea inalte din Bucuresti :

Tower Center International ( 22 etaje, finalizat 2008)
BRD Tower ( finalizat în 2004)
Charles de Gaulle Plaza ( finalizat în 2005)
Millenium Business Center ( finalizat în 2006)
Oracle Tower (finalizat în 2005)


Din frumusetea timpurilor vechi

Comentarii

malaimare a spus…
Astazi, vineri 20 iunie, ora 19,00, jucam FIOR D,AMOR IN BUCURESCI in scuarul de langa Coltea. Sper sa atraga lumea ( nu am mai jucat pana acum acolo)si sa faca o buna propaganda Bucurestilor anilor 1930.
Va astept cu drag,
Malaimare

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .