Treceți la conținutul principal

Vechi si nouIn Bucuresti se construieste haotic, nu se pastreaza nimic din arhitectura veche a Bucurestiului. M-a intrebat cineva despre o tema „Actualitatea temei nationale in arhitectura romaneasca’’ , dorind sa studieze cateva lucrari aparute recent. Nu am stiut ce sa recomad drept bibliografie generala. Suntem inconjurati de malluri, de constructii cu o arhitectura masiva de sticla in care aerul conditionat functioneaza non stop, pana la sufocare. Nu stiu daca mai exista o cladire care sa transmita o atmosfera tipic romaneasca.
Vremea mesterilor polulari a apus demult, ei nu sunt vazuti decat la Muzeul Satului sau prin cine stie ce calatorie grabita prin tara, innebuniti de gandul de a ajunge la destinatie. Tehnica detaliului lipseste cu desavarsire, nu exista forme care ar trebui sa impodobeasca balustradele si toate celelalte profiluri in piatra. In trecut se regaseau incaperi bine proportionate, bogat ornamentate cu decoratiunii florale de stuc, create cu o deplina stapanire a profesiunii de catre mesterii populari.

De exemplu, casele din targuri ale unor boieri si negustori infatisau o arhitectura traditonala. Se aduceau modificari locuintelor traditionale: prezenta sacnasiului, incapere destinata siestei, care inlocuia foisorul, sublinierea spre strada a etajului unor case din Bucuresti cu o serie de iesituri sub forma de musarabieuri (un fel de balconase), de jur imprejurul incaperilor se intindeau divanuri moi, masute rotunde sau colturoase incrustate cu sidef.

Revenind in zilele noastre, enumeram cateva cladiri mult prea inalte din Bucuresti :

Tower Center International ( 22 etaje, finalizat 2008)
BRD Tower ( finalizat în 2004)
Charles de Gaulle Plaza ( finalizat în 2005)
Millenium Business Center ( finalizat în 2006)
Oracle Tower (finalizat în 2005)


Din frumusetea timpurilor vechi

Comentarii

malaimare a spus…
Astazi, vineri 20 iunie, ora 19,00, jucam FIOR D,AMOR IN BUCURESCI in scuarul de langa Coltea. Sper sa atraga lumea ( nu am mai jucat pana acum acolo)si sa faca o buna propaganda Bucurestilor anilor 1930.
Va astept cu drag,
Malaimare

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .