Treceți la conținutul principal

Vor disparea librariile?


"In ultimul deceniu si jumatate, în Romania s-au închis mii de librarii. Mii. N-am nostalgia comunismului si nu m-au sedus ambitiile sale de-a deschide în fiecare sat daca nu o librarie, macar un punct de vânzare a cartii. Nu cred ca în felul acela se raspundea unei nevoi culturale: tot de ideologie era vorba. Am vizitat suficiente librarii satesti pentru a sti despre ce vorbesc. Cartile cu adevarat bune erau de negasit, iar titlurile de succes înlocuite de cartile servitorilor regimului.(...). Tot cartile lor populau si tristul univers al bacaniilor sau al "magazinelor universale" de la tara.
Fara sa intereseze pe nimeni, aceste carti totusi se vindeau. Cum? Prin achizitionarea de catre scoli, pentru a fi oferite elevilor drept premii la sfârsit de an. Înmultiti câteva zeci sau sute de astfel de exemplare din fiecare scoala cu numarul localitatilor din tara si veti ajunge la cifre impresionante. Beneficiare la fel de harnice erau bibliotecile, organizatiile sindicale sau "obstesti" (a femeilor, a pensionarilor, a invalizilor de razboi etc.), cooperativele mestesugaresti care, la anumite intervale, ofereau membrilor - în urma directivelor de "luminare a poporului" - carti pe care altfel nu le-ar fi cumparat nimeni, ba chiar si bisericile! Asa se face ca, pe nebagate de seama, în orice casa intrai era imposibil sa nu gasesti macar unul din titlurile-standard ale epocii: Baragan, Cetatea de foc etc.

(...)
Diferenta semnificativa de pret - care poate ajunge pâna la o reducere de patruzeci la suta din valoare - între cartea cumparata în librarie si aceea comandata pe internet, plus viteza aproape inimaginabila a livrării la domiciu (de regula, comanda făcuta azi e onorata mâine) explica spectaculoasa evolutie. În România, editurile mari au înţeles ca locul librariilor propriu-zise va fi luat de ghisee virtuale si, din câte stiu, comanda prin internet începe sa fie una demna de luat în seama - de zece pâna la cincisprezece la suta din totalul cartilor vândute. Ramâne, însa, o problemă majora. Deocamdata, singurul actor capabil sa asigure o distributie la nivel national e Posta Româna. Rostind acest nume, invoc tot ce înseamna scleroza, lentoare, incapacitate de a te ridica la solicitarile unei societati dinamice. Cat priveste preturile prohibitive, nu mai trebuie sa adaug nimic.


Confiscate de politicieni si de sinistre desanturi ale semanatorilor de furtuna, televiziunile centrale nu dau niciun semn ca o emisiune culturala de impact mai e posibila. Pe de alta parte, nici nu ne putem iluziona ca o simpla emisiune de televiziune ar putea fi îngerul salvator al cartilor publicate în România, si mai ales al scriitorilor români. Bine facuta, cu inteligenta, cu sarm, fara partinire si fara grobianismele ce intra în reteta obligatorie a oricarei emisiuni de televiziune de pe Dambovita, ea ar putea macar încetini - vorba lui Beigbeder - scaderea dramatica a interesului pentru carte a romanului."

Mihaies, Mircea. Vor disparea librariile?In: România literara, Nr.22 din 6 Iunie 2008

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…