Treceți la conținutul principal

Ziua George Calinescu - Cercul literaturii

Putini sunt cei care stiu ca G.Calinescu a scris poezie si teatru. Critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician s-a nascut in 19 iunie 1899 la Bucuresti, sub numele de Gheorghe Visan. Este infiat de familia Calinescu, mutandu-se la Iasi si mai tarziu in Bucuresti. Aici Gheorghe Visan (viitorul scriitor) e înscris la Scoala „Carol I”, de pe langa Liceul Internat. Devine profesor de limba italiana pe la diverse licee bucurestene si timisorene, apoi pleaca la Roma pentru doi ani cu o bursa. Revenit in tara scrie la diverse reviste, apoi din 1931 devine profesor definitiv de literatura romana. În 1933 va inaugura în Adevarul literar si artistic rubrica celebra Cronica mizantropului, care va da titlul cartii de eseuri. Devine doctor în litere la Universitatea din Iasi cu o teza despre Avatarii faraonului Tla, o nuvelă postuma a lui Eminescu. Refuza sa intre in partid si astfel, a fost îndepartat de la catedra de filosofie a Universitatii din Cluj si numit bibliotecar la B.CU. filiala Cluj.

Alte date importante despre G. Calinescu:

"Adevaratul Calinescu, scanteietor de verva, inedit in conceptie si savuros in expresie, putea fi gasit in salile de cursuri si amfiteatrele Facultatii de litere si filozofie. Prelegerile sale nu erau numai lectii de literatura, ci si exemple de viata, de patriotism. Nori negri se aratau la orizont. Incepuse cea de-a doua conflagratie mondiala. Intr-o ora de curs, Calinescu avu una din acele manifestari vibrante pentru care epitetul de geniu nu este catusi de putin exagerat. Profesorul intra in sala, se plimba de cateva ori in fata mesei, isi aranja nervos suvitele rebele de par dupa urechi, arunca o privire fascinanta studentilor si incepu brusc pe un ton iritat si violent, a carui intensitate crestea cu cat oratorul inainta in expunere: Zilele trecute m- am intalnit cu un profesor, adica cu un intelectual, pe care l-am intrebat de ce nu scrie. El mi-a spus ca se margineste la ocupatia mai modesta de a citi ce scriu altii. Eroare profunda, ba nu, imbecilitate completa! Sa ne gandim la vremurile tulburi prin care trecem. Maine poate nu vom mai exista ca stat independent si va trebui sa ne luam traista in spate ca Gheorghe Sincai, sa aratam ca poporul roman exista, ca exista Eminescu si Creanga, Hasdeu si Bolintineanu, Slavici, Cosbuc si Rebreanu. Dar care e rolul femeii? Ea nu trebuie dupa ce isi ia o pacatoasa de licenta sa se marite cu un ofiter, adica cu un neintelectual, ea trebuie sa fie madame Victor Hugo, madame Dostoievski, sa ajute omului de geniu in creatia sa! (...). S-a afirmat despre Calinescu ca era un histrion, un cabotin, dand adesea un aspect neserios cursurilor sale. Nefiind un orator de tinuta maioresciana, care pastreaza in permanenta o egala distanta, de netrecut, intre conferentiar si public, Calinescu cauta sa se apropie de ascultatori prin coborarea, in anumite momente, la nivelul acestora pentru a-i putea ridica apoi la nivelul sau. In acest sens facea glume care sa poata fi gustate de majoritatea studentilor. Astfel, vorbind despre influenta slava asupra limbii romane, aratand ca vocabularul slav, in anumite aspecte ale sale, exprima raportul dintre stapan si sclav, conferentiarul aseza cuvintele intr-o anumita ordine, culminand cu un final hilar: Caci stapanul te dojeneste, te cazneste, te munceste, te obijduieste, te prigoneste, te huleste, te prapadeste, te sminteste, te beleste". Si facand o pirueta de gratioasa balerina, fluturand in mana dreapta foile dupa care se orientase in expunere, parasea amfiteatrul intr-un ropot de aplauze " - Text Viorel Alecu

Cartea audio G. Calinescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .