Treceți la conținutul principal

Biblioteca lui Celsus


Efes a fost un oras antic din Anatolia. Orasul este vestit prin Templul Artemis finalizat in jurul anului 550 i.Hr. Efes a fost port si folosit pentru a fi cel mai important centru comercial din Turcia. In acea perioada, Efes a avut rolul unui centru religios al crestinismului timpuriu. Astazi este cel mai important centru turistic din Turcia. Centrul de la Efes se remarca prin frumuseta arhitecturii Bibliotecii lui Celsus. Aceasta a fost construita pentru Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus, guvernator si mare iubitor de carti. Cladirea este realizata din marmura, coloanele sunt dispuse în perechi, iar intre acestea exista trei usi bogat decorate cu rame. Usa din mijloc este mai larga si inalta decat celelalte doua. Statuile vazut in nise între usi, sunt copii ale originalelor aduse din Viena, simbolizand zeita intelepciunii (SOPHIA), a cunostinţelor (EPISTEME), a inteligenţei (ENNOIA) si a virtutii (ARETE).

Biblioteca putea stoca 12000 scrolluri (un scroll este o rola de papirus, de pergament sau de hartie scrise, desenate sau pictate în scopul de a transmite informatii sau folosinte ca decoratiuni). Biblioteca avea atat un rol cultural, dar putea servi si ca monument funerar şi sanctuar pentru Celsus, fiind o mare onoare pe vremea acea sa fi ingropat intr-o biblioteca.

Desi cladirea în sine nu are importanta istorica foarte mare, ea este valoroasa astazi, pentru ca este unul dintre putinele exemple istorice romane de arhitectura ramase pana azi. De asemenea, se arata cate biblioteci publice au fost nu numai la Roma, construite in sine, ci si pe întreg teritoriul imperiului. Dupa un masiv proiect de restaurare, fatada cladirii a fost reconstruita si acum serveste ca un prim exemplu de arhitectura romana pentru cladirile publice. Cladirea in sine este o singura sala asezata spre soare, dimineata avand lumina naturala. Interiorul cladirii are o singura camera dreptunghiulara încadrata de un mare arc de la departe . Mormantul stabilit direct mai jos într-o camera, boltit. Pe celelalte trei laturi rectangulare au fost asezate dulapuri si rafturi pentru 12000 scrolluri. Cel de-al doilea si al treilea nivel era compus dintr-un set de scari, construit in pereti pentru a adauga suporturi pentru scrolluri. Biblioteca a fost restaurata cu ajutorul Institutul Austriac, iar statuile originale au fost luate de la Muzeul Efes din Viena în 1910.

Fotografie: photo.net

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .