Treceți la conținutul principal

Biblioteca lui Celsus


Efes a fost un oras antic din Anatolia. Orasul este vestit prin Templul Artemis finalizat in jurul anului 550 i.Hr. Efes a fost port si folosit pentru a fi cel mai important centru comercial din Turcia. In acea perioada, Efes a avut rolul unui centru religios al crestinismului timpuriu. Astazi este cel mai important centru turistic din Turcia. Centrul de la Efes se remarca prin frumuseta arhitecturii Bibliotecii lui Celsus. Aceasta a fost construita pentru Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus, guvernator si mare iubitor de carti. Cladirea este realizata din marmura, coloanele sunt dispuse în perechi, iar intre acestea exista trei usi bogat decorate cu rame. Usa din mijloc este mai larga si inalta decat celelalte doua. Statuile vazut in nise între usi, sunt copii ale originalelor aduse din Viena, simbolizand zeita intelepciunii (SOPHIA), a cunostinţelor (EPISTEME), a inteligenţei (ENNOIA) si a virtutii (ARETE).

Biblioteca putea stoca 12000 scrolluri (un scroll este o rola de papirus, de pergament sau de hartie scrise, desenate sau pictate în scopul de a transmite informatii sau folosinte ca decoratiuni). Biblioteca avea atat un rol cultural, dar putea servi si ca monument funerar şi sanctuar pentru Celsus, fiind o mare onoare pe vremea acea sa fi ingropat intr-o biblioteca.

Desi cladirea în sine nu are importanta istorica foarte mare, ea este valoroasa astazi, pentru ca este unul dintre putinele exemple istorice romane de arhitectura ramase pana azi. De asemenea, se arata cate biblioteci publice au fost nu numai la Roma, construite in sine, ci si pe întreg teritoriul imperiului. Dupa un masiv proiect de restaurare, fatada cladirii a fost reconstruita si acum serveste ca un prim exemplu de arhitectura romana pentru cladirile publice. Cladirea in sine este o singura sala asezata spre soare, dimineata avand lumina naturala. Interiorul cladirii are o singura camera dreptunghiulara încadrata de un mare arc de la departe . Mormantul stabilit direct mai jos într-o camera, boltit. Pe celelalte trei laturi rectangulare au fost asezate dulapuri si rafturi pentru 12000 scrolluri. Cel de-al doilea si al treilea nivel era compus dintr-un set de scari, construit in pereti pentru a adauga suporturi pentru scrolluri. Biblioteca a fost restaurata cu ajutorul Institutul Austriac, iar statuile originale au fost luate de la Muzeul Efes din Viena în 1910.

Fotografie: photo.net

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…