Treceți la conținutul principal

Cititul cartilor

„Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditorul nostru, Dumnezeu...“
"Pe de alta parte, cartile continua sa apara, sa se înmulteasca epidemic, sa alimenteze galopant librariile si bibliotecile. Se scrie imens. De aceea, a vorbi numai de „declinul lecturii“ e a neglija un straniu fenomen complementar: „inflatia textului“. În ziua de azi, pierdem contactul cu universul cartii, nu doar pentru ca nu mai avem timp, nu doar pentru ca preferam computerul si televizorul, ci si pentru ca suntem înconjurati de prea multe carti. Abandonam, uneori, mai degraba din cauza satietatii, decat din cauza subtierii apetitului. Daca nu mai citim nu este pentru ca nu avem ce, nu pentru ca bibliotecile s-au golit, nu pentru ca avem alte tentaţii, ci, dimpotriva, pentru ca bibliotecile stau sa pocneasca, pentru ca oferta e inhibitorie. Oricine a trecut, în ultimii ani, prin încercarea unui sondaj bibliografic, ştie ce spun. În fiecare zi, subiectul de care te ocupi, oricare ar fi el, e abordat de o puzderie de „colegi“ din toata lumea. Apar, trimestrial, mii de pagini noi: reorganizari ale informatiei, reformulari, descoperiri de detaliu sau de anvergura. Efectul e descurajant: daca esti cat de cat realist, stii, de la bun început, ca n-ai sa poti acoperi niciodata materia care se revarsa, asfixiant, asupra ta. Scrupulul investigaţiei exhaustive e condamnat la utopie si ridicol. Risti sa mori în preliminarii sau sa cazi într-un soi de diletantism eroic. Cantitatea te demobilizează: la ce bun sa continui, la ce bun sa contribui, vanitos sau inconstient, la criza de supraproductie a savantlacului contemporan? Ori renunti la scris, ori scrii pentru placerea proprie, fara pretenţii, fara ambitii auctoriale. Multimea cartilor provoaca, necesarmente, criza criteriilor. E din ce în ce mai greu sa alegi, sa te orientezi, sa desparţi apele: devii fie un consumator lacom si decerebrat, fie umbra, inactuala, a propriilor idiosincrazii. Cat despre literatorii incontinenţi, ei scriu somnambulic, scuturati de lungi accese de grafomanie şi narcisism. Îi citesc cativa prieteni, snobii si o mana de experti indescifrabili. În aceste conditii, propun redobandirea chefului pentru citit printr-o temporara asceza. Cei care n-au citit si nu citesc nu ma intereseaza, deocamdata. Cei care însa citesc prea mult, sa faca o „halta de ajustare“. Sa suspende, o vreme, frecventarea bibliotecilor, sa priveasca în gol, sa reflecteze fara suport livresc. Iar cei care scriu, sa scrie mai putin..."
PLEŞU, Andrei. Cititul cartilor. In: Dilema veche
Fotografie: www.wumingfoundation.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .