Treceți la conținutul principal

Cititul cartilor

„Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditorul nostru, Dumnezeu...“
"Pe de alta parte, cartile continua sa apara, sa se înmulteasca epidemic, sa alimenteze galopant librariile si bibliotecile. Se scrie imens. De aceea, a vorbi numai de „declinul lecturii“ e a neglija un straniu fenomen complementar: „inflatia textului“. În ziua de azi, pierdem contactul cu universul cartii, nu doar pentru ca nu mai avem timp, nu doar pentru ca preferam computerul si televizorul, ci si pentru ca suntem înconjurati de prea multe carti. Abandonam, uneori, mai degraba din cauza satietatii, decat din cauza subtierii apetitului. Daca nu mai citim nu este pentru ca nu avem ce, nu pentru ca bibliotecile s-au golit, nu pentru ca avem alte tentaţii, ci, dimpotriva, pentru ca bibliotecile stau sa pocneasca, pentru ca oferta e inhibitorie. Oricine a trecut, în ultimii ani, prin încercarea unui sondaj bibliografic, ştie ce spun. În fiecare zi, subiectul de care te ocupi, oricare ar fi el, e abordat de o puzderie de „colegi“ din toata lumea. Apar, trimestrial, mii de pagini noi: reorganizari ale informatiei, reformulari, descoperiri de detaliu sau de anvergura. Efectul e descurajant: daca esti cat de cat realist, stii, de la bun început, ca n-ai sa poti acoperi niciodata materia care se revarsa, asfixiant, asupra ta. Scrupulul investigaţiei exhaustive e condamnat la utopie si ridicol. Risti sa mori în preliminarii sau sa cazi într-un soi de diletantism eroic. Cantitatea te demobilizează: la ce bun sa continui, la ce bun sa contribui, vanitos sau inconstient, la criza de supraproductie a savantlacului contemporan? Ori renunti la scris, ori scrii pentru placerea proprie, fara pretenţii, fara ambitii auctoriale. Multimea cartilor provoaca, necesarmente, criza criteriilor. E din ce în ce mai greu sa alegi, sa te orientezi, sa desparţi apele: devii fie un consumator lacom si decerebrat, fie umbra, inactuala, a propriilor idiosincrazii. Cat despre literatorii incontinenţi, ei scriu somnambulic, scuturati de lungi accese de grafomanie şi narcisism. Îi citesc cativa prieteni, snobii si o mana de experti indescifrabili. În aceste conditii, propun redobandirea chefului pentru citit printr-o temporara asceza. Cei care n-au citit si nu citesc nu ma intereseaza, deocamdata. Cei care însa citesc prea mult, sa faca o „halta de ajustare“. Sa suspende, o vreme, frecventarea bibliotecilor, sa priveasca în gol, sa reflecteze fara suport livresc. Iar cei care scriu, sa scrie mai putin..."
PLEŞU, Andrei. Cititul cartilor. In: Dilema veche
Fotografie: www.wumingfoundation.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .