Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - JobenulŞt. O. Iosif si Dimitrie Anghel

Nimeni nu putea iesi pe strada cu capul descoperit: palaria oricat de modesta, era un semn de prestigiu, de onorabilitate. Intotdeauna o doamna se saluta cu politete, scotand palaria sau ducand mana la borul palariei ca sa-si arate respectul fata de cealalta persoana. Tilindrul (jobenul) a fost forma cea mai comuna de palarie, variind in inaltime si largimea bolurilor. El a fost cand perfect cilindric, cand evazat in parea de sus, cand ingust ca un trunchi de con. Tinuturile romanesti l-au denumit joben, transformand in substantiv comun numele unei familii de francezi, Jobin, care isi deschisese un magazin in Bucuresti, pe podul Mogosoaia unde vindea palarii, manusi, cravate si parfumuri. In voiaj, pentru transportarea lui fara sa fie turtit sau murdarit era tinut intr-o cutie speciala, de forma sa, din piele cu maner. Pentru a nu fi zgariat, peretii cutiei erau capitonati.

Pentru comoditatea purtarii sub brat fusese inventat un tilindru care se putea aplatiza si apoi, cu ajutorul unor arcuri ascunse in peretii de matase, revenea la forma initiala. O alta palarie, tot rigida, a fost melonul (palarie tare de fetru cu borurile întoarse în sus) care avea o forma bombata. Melonul era considerat o palarie de zi cu zi, pentru situatii obisnuite, nu ar fi fost acceptate la evenimente oficiale, dupa 1900 a fost asimilat si el tinutei de semigala, fiind purtat cu redingota.

Dintre elegantii vremii, amintim pe Şt. O. Iosif si Dimitrie Anghel, prieteni in tinerete, iar spre batranete dusmani de moarte din cauza Nataliei Negru, fosta sotie a lui St. O. Iosif. George Călinescu descrie astfel pe Dimitrie Anghel: „Cine priveşte faţa lui Anghel înţelege aceste furori orientale: ochi migdalaţi, blânzi şi fini, însă străvezii, exaltaţi, faţă inverosibil de prelungă, de hidalgo, greco-spaniolă ca fizionomiile fanatice ale lui El Greco. El e de o gelozie arabă şi la simpla impresie că o recenzentă n-a cruţat literatura nevestei aruncă furibund ocara, tot din lumea florilor <>. Lovea femeia cu o floare. Oricâte vini s-ar pune în sarcina femeii, este vădit că fanaticul erotic ce furase soţia prietenului fără apărare nu era un om comod. O ţinea închisă cu cheia în casă, nu voia să meargă nicăieri, nici să primească pe nimeni; provoca lumea la duel". Toata povestea aici.

Din frumusetea altor vremuri - Palaria

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…