Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - JobenulŞt. O. Iosif si Dimitrie Anghel

Nimeni nu putea iesi pe strada cu capul descoperit: palaria oricat de modesta, era un semn de prestigiu, de onorabilitate. Intotdeauna o doamna se saluta cu politete, scotand palaria sau ducand mana la borul palariei ca sa-si arate respectul fata de cealalta persoana. Tilindrul (jobenul) a fost forma cea mai comuna de palarie, variind in inaltime si largimea bolurilor. El a fost cand perfect cilindric, cand evazat in parea de sus, cand ingust ca un trunchi de con. Tinuturile romanesti l-au denumit joben, transformand in substantiv comun numele unei familii de francezi, Jobin, care isi deschisese un magazin in Bucuresti, pe podul Mogosoaia unde vindea palarii, manusi, cravate si parfumuri. In voiaj, pentru transportarea lui fara sa fie turtit sau murdarit era tinut intr-o cutie speciala, de forma sa, din piele cu maner. Pentru a nu fi zgariat, peretii cutiei erau capitonati.

Pentru comoditatea purtarii sub brat fusese inventat un tilindru care se putea aplatiza si apoi, cu ajutorul unor arcuri ascunse in peretii de matase, revenea la forma initiala. O alta palarie, tot rigida, a fost melonul (palarie tare de fetru cu borurile întoarse în sus) care avea o forma bombata. Melonul era considerat o palarie de zi cu zi, pentru situatii obisnuite, nu ar fi fost acceptate la evenimente oficiale, dupa 1900 a fost asimilat si el tinutei de semigala, fiind purtat cu redingota.

Dintre elegantii vremii, amintim pe Şt. O. Iosif si Dimitrie Anghel, prieteni in tinerete, iar spre batranete dusmani de moarte din cauza Nataliei Negru, fosta sotie a lui St. O. Iosif. George Călinescu descrie astfel pe Dimitrie Anghel: „Cine priveşte faţa lui Anghel înţelege aceste furori orientale: ochi migdalaţi, blânzi şi fini, însă străvezii, exaltaţi, faţă inverosibil de prelungă, de hidalgo, greco-spaniolă ca fizionomiile fanatice ale lui El Greco. El e de o gelozie arabă şi la simpla impresie că o recenzentă n-a cruţat literatura nevestei aruncă furibund ocara, tot din lumea florilor <>. Lovea femeia cu o floare. Oricâte vini s-ar pune în sarcina femeii, este vădit că fanaticul erotic ce furase soţia prietenului fără apărare nu era un om comod. O ţinea închisă cu cheia în casă, nu voia să meargă nicăieri, nici să primească pe nimeni; provoca lumea la duel". Toata povestea aici.

Din frumusetea altor vremuri - Palaria

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .