Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Purtatul palariei
In lucrarea Aplicatii ale fisionomiei toaletei erau prezentate caracterul, ocupatia si obiceiurile oamenilor in functie de felul de a-si purta palaria: "forma palariei si felul d`a o purta inlesneste mult studiul inimei si al spiritului." Textul ramane neschimbat, cu grafia veche:


  • Omul care poarta palaria pe urechi este fricos si vrea sa faca pe voinicul.


  • Acela care o poarta lasata pe ceafa este natarau sau guguman sau om de nimic.

  • Acela care o poarta lasata pe ochi si ardicata indarata este un batjocoritor.

  • Acela care o indeasa drept pe ochii este un rautacios, un bombanitor.

  • Acela care o poarta in mana este un prostanac de provincie sau vr`un solicitator care s`a frisat ca sa faca pe elegantul in anticamera vreunui ministru.

  • Omul care are pretentii a se privi ca om de stiinta, medicul care vea sa impun bolnavilor sai, se intotonesc cu o palarie scurta cu margini foarte largi, care se cheama palaria ciarlatan.

  • Acela care tinteste la originalitate, adopta palarii de forma unei capatani de zahar.

  • Studentul "derbedeu" poarta o palarie tocita; turtita pe urechi.

  • Studentul silitor o poarta lasata pe ochi.

''Oricine urmeaza a avea neaparat cel putin patru palarii: una gris pentru vara, doua negre pentru celelalte sesoane si una cu resorturi pentru baluri.''


Fotografie: Library of Congress

Comentarii

Anonim a spus…
Imi puteti spune va rog care este sursa pentru aceste articole? Titlul cartilor sau adresele site-uilor? Multumesc!
Daniela
Gingasia a spus…
Lucrarea Aplicatii ale fisionomiei toaletei, CU BINE!

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…