Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Purtatul palariei
In lucrarea Aplicatii ale fisionomiei toaletei erau prezentate caracterul, ocupatia si obiceiurile oamenilor in functie de felul de a-si purta palaria: "forma palariei si felul d`a o purta inlesneste mult studiul inimei si al spiritului." Textul ramane neschimbat, cu grafia veche:


  • Omul care poarta palaria pe urechi este fricos si vrea sa faca pe voinicul.


  • Acela care o poarta lasata pe ceafa este natarau sau guguman sau om de nimic.

  • Acela care o poarta lasata pe ochi si ardicata indarata este un batjocoritor.

  • Acela care o indeasa drept pe ochii este un rautacios, un bombanitor.

  • Acela care o poarta in mana este un prostanac de provincie sau vr`un solicitator care s`a frisat ca sa faca pe elegantul in anticamera vreunui ministru.

  • Omul care are pretentii a se privi ca om de stiinta, medicul care vea sa impun bolnavilor sai, se intotonesc cu o palarie scurta cu margini foarte largi, care se cheama palaria ciarlatan.

  • Acela care tinteste la originalitate, adopta palarii de forma unei capatani de zahar.

  • Studentul "derbedeu" poarta o palarie tocita; turtita pe urechi.

  • Studentul silitor o poarta lasata pe ochi.

''Oricine urmeaza a avea neaparat cel putin patru palarii: una gris pentru vara, doua negre pentru celelalte sesoane si una cu resorturi pentru baluri.''


Fotografie: Library of Congress

Comentarii

Anonim a spus…
Imi puteti spune va rog care este sursa pentru aceste articole? Titlul cartilor sau adresele site-uilor? Multumesc!
Daniela
Gingasia a spus…
Lucrarea Aplicatii ale fisionomiei toaletei, CU BINE!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .