Treceți la conținutul principal

Din frumusetea altor timpuri - Umbrela


Hainele de promenada se remarcau prin simplitate, dar si prin frumusete. Palariile, evantaiul, manusile erau nelipsite dintr-o tinuta eleganta. Pentru domnisoare singurul lux care le era permis sunt florile. Florile se purtau foarte mult, mai ales roz, iar la gat un medalion pe o cordea de catifea sau un sir de margele din sticla ce imitau perlele, completeau costumul de bal.

Cea mai veche referinta despre umbrela dateaza din timpul dinastiei Wang Mang (45 ien-23 en) cand acesta a folosit una la carul ceremonial. Pana atunci umbrelele intalnite in alte civilizatii erau fixe, fara a putea fi stranse. Datari mai vechi ale umbrelelor chinezesti apar de acum 2.400 de ani. In Europa umbrelele devin la moda abia dupa 1700, pana atunci ele fiind folosite doar de oamenii de rang inalt laici si clerici, ca distinctie a statutului lor. Dupa 1750 folosinta umbrelelor este acceptata de majoritatea tarilor europene si de atunci i s-au adus numeroase imbunatatiri estetice si functionale. Si asa am ajuns la umbrela de azi. Initial era realizata pentru a ne apara de soare, apoi de precipitatii.
Ca si in perioada anului 1880, pentru plimbarea din sezonul cald erau indispensabile umbrelutele de soare, de mici dimensiuni, atat cat sa fereasca fata si capul de arsita. In nuante deschise, vesele, erau decorate cu volane din dantela, iar manerul era din materiale pretioase: chihlimbar, fildes, aur sau argint, ceea ce facea din acest obiect strict utilitar o piesa de mare lux menita sa completeze bogatia toaletei. Uneori, pentru o mai buna comoditate la purtare, atunci cand soarele nu dogorea, manerul era articulat si extensibil, putandu-se strange la nevoie. De asemenea, umbrela putea fi orientata in unghiul dorit, in functie de directia soarelui, printr-un dispozitiv inventat inca din 1842. Un ten frumos era considerat acela cu pielea foarte alba, asa ca obrazul trebuia protejat de razele ce l-ar fi putut bronza.

Din frumusetea altor timpuri - Palaria

Din frumusetea altor timpuri - Tinuta vestimentara

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .