Treceți la conținutul principal

Lecturi de vara (I): Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei.

Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei. Bucuresti: Editura Vellant, 2007.

Traducere de Bogdan Lepadatu, Tania Şiperco, consultant stiintific Adrian Guta. Recomand aceasta lucrare foarte bine documentata stiintific despre istoria artei .
Intro
Editura bucuresteana Vellant, aflata la debut, ofera cititorilor romani cea mai noua istorie universala a artei: Oglinda lumii, de Julian Bell. Cartea este publicata în co-editie cu prestigioasa editura Thames & Hudson si este lansata în aceasta toamna pe cateva meridiane ale lumii. Publicul britanic si cel roman vor cunoaste practic în acelasi timp prezenta lucrare. Decalajul aparitiei traducerilor, oricum spectaculos redus în anii din urma, este, în sfarsit, eliminat. Salutam un asemenea succes de politica editoriala si privim cu optimism intrarea în scena, în pas alert, a editurii Vellant.Oglinda lumii este scrisa pentru iubitorul de cultura vizuala cu tonul si deschiderea de orizont potrivite primului deceniu al mileniului al treilea. Se valorifica avantajele erei globalizarii: repartizarea armonioasa a interesului pentru creatia spirituala de pe toate meridianele si paralelele Planetei. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o reala istorie universala a artei; firul istoric, urmarit de o coerenta si captivanta naratiune - iata beneficiile viziunii autorului unic - se desface în sub-trasee ce cuprind mai multe continente la fiecare capitol. Autorul nu elimina tentatiile comparatiste si le da curs atunci cand ele se impun aproape de la sine, fara sa insiste tezist asupra acestei strategii. Cititorul este invitat, în subtext, sa faca propriile conexiuni. Istoria artei universale este un imens mozaic, iar structura sa compozitionala ne spune si ceva despre ceea ce îi apropie pe creatorii de cultura, nu doar despre ceea ce îi separa prin multiple specificitati. În cele aproape 500 de pagini ale volumului, Julian Bell reuseste sa cuprinda Povestea artei de la începuturile sale preistorice pana la începuturile anilor 2000. Atrage atentia ca textul sau are mai degraba statutul unei Introduceri, nu cauta Concluziile. Este o istorisire pe orizontala a evolutiei fenomenului artistic, pornind de la un domeniu de definitie general acceptat.


Cartea lui Julian Bell se adreseaza cititorilor de categorii diverse, de la studentii institutelor de arta si alti profesionisti, la iubitorii de cultura în general. În aceasta ordine de idei, vocabularul autorului are un registru amplu, de la formulari familiare specialistilor, la cele colocviale. Conform unei strategii de limbaj pe care am considera-o postmoderna, Bell încearca în repetate randuri sa faca din cititor un personaj care sa interactioneze cu textul sau. Oglinda lumii, "noua istorie a artei", scrisa de Julian Bell, transforma acest domeniu de creatie si cercetare într-un teritoriu accesibil fiecaruia si tuturor, ne apropie de un taram fascinant spiritual, unul care face din Om fiinta emblematica a acestei Planete.
Sursa: www.atelier.liternet.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .