Treceți la conținutul principal

Lecturi de vara (I): Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei.

Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei. Bucuresti: Editura Vellant, 2007.

Traducere de Bogdan Lepadatu, Tania Şiperco, consultant stiintific Adrian Guta. Recomand aceasta lucrare foarte bine documentata stiintific despre istoria artei .
Intro
Editura bucuresteana Vellant, aflata la debut, ofera cititorilor romani cea mai noua istorie universala a artei: Oglinda lumii, de Julian Bell. Cartea este publicata în co-editie cu prestigioasa editura Thames & Hudson si este lansata în aceasta toamna pe cateva meridiane ale lumii. Publicul britanic si cel roman vor cunoaste practic în acelasi timp prezenta lucrare. Decalajul aparitiei traducerilor, oricum spectaculos redus în anii din urma, este, în sfarsit, eliminat. Salutam un asemenea succes de politica editoriala si privim cu optimism intrarea în scena, în pas alert, a editurii Vellant.Oglinda lumii este scrisa pentru iubitorul de cultura vizuala cu tonul si deschiderea de orizont potrivite primului deceniu al mileniului al treilea. Se valorifica avantajele erei globalizarii: repartizarea armonioasa a interesului pentru creatia spirituala de pe toate meridianele si paralelele Planetei. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o reala istorie universala a artei; firul istoric, urmarit de o coerenta si captivanta naratiune - iata beneficiile viziunii autorului unic - se desface în sub-trasee ce cuprind mai multe continente la fiecare capitol. Autorul nu elimina tentatiile comparatiste si le da curs atunci cand ele se impun aproape de la sine, fara sa insiste tezist asupra acestei strategii. Cititorul este invitat, în subtext, sa faca propriile conexiuni. Istoria artei universale este un imens mozaic, iar structura sa compozitionala ne spune si ceva despre ceea ce îi apropie pe creatorii de cultura, nu doar despre ceea ce îi separa prin multiple specificitati. În cele aproape 500 de pagini ale volumului, Julian Bell reuseste sa cuprinda Povestea artei de la începuturile sale preistorice pana la începuturile anilor 2000. Atrage atentia ca textul sau are mai degraba statutul unei Introduceri, nu cauta Concluziile. Este o istorisire pe orizontala a evolutiei fenomenului artistic, pornind de la un domeniu de definitie general acceptat.


Cartea lui Julian Bell se adreseaza cititorilor de categorii diverse, de la studentii institutelor de arta si alti profesionisti, la iubitorii de cultura în general. În aceasta ordine de idei, vocabularul autorului are un registru amplu, de la formulari familiare specialistilor, la cele colocviale. Conform unei strategii de limbaj pe care am considera-o postmoderna, Bell încearca în repetate randuri sa faca din cititor un personaj care sa interactioneze cu textul sau. Oglinda lumii, "noua istorie a artei", scrisa de Julian Bell, transforma acest domeniu de creatie si cercetare într-un teritoriu accesibil fiecaruia si tuturor, ne apropie de un taram fascinant spiritual, unul care face din Om fiinta emblematica a acestei Planete.
Sursa: www.atelier.liternet.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa