Treceți la conținutul principal

Manastirea Casin si cele 5 turle

Am trecut zilele trecute pe langa Manastirea Casin si m-am mirat de culoarea turlelor de un verde destul de strident. Initial, m-am gandit ca verdele poate are o semnificatie. Iata si Sutu face referire aici.

Manastirea Casin se afla în Parcul Domeniilor, fiind construita dupa planurile arhitectului D.Ionescu-Berechet, in luna august 1937. Structura de rezistenta a fost terminata din martie 1938, biserica, avand hramul Sfintilor Mihail si Gavril, zidita abia între 1946 si 1959; în 1989 nu era înca finisata pe deplin. Iconostasul de marmura are icoane din mozaic, fiind realizat între 1952 si 1959 de I.Dumitriu-Bârlad, Constantin Paraschiv si M.Wahner, dupa proiectul arh.D.Ionescu-Berechet, cel care proiectase lacasul de cult. Între 1962 si 1971, se vor executa cafasul si icoanele din mozaic de Murano.


Arhitectura:

Biserica are un plan de baza de mari dimensiuni (42x29 m, înalţimea maximă a turlei: 50 m; suprafata 780 m.p.) cu absida altarului semicirculara, înconjurata de un portic deschis cu arcade. Peste naos se ridica o turla mare poligonala, cu ferestre arcuite si colonete pe fiecare muchie. Alte 4 turle mici, octogonale, înaltate în jurul turlei centrale. Pronaosul este exprimat spre fatada de vest printr-o mare arcada, în centrul careia este dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, înconjurat de un ancadrament ornamental. La monumentalitatea bisericii contribuie ridicarea ei de la sol pe un pachet de 12 trepte, peste care se înalta pridvorul deschis. Interiorul spatios este amplificat pe verticala cu turla Pantocrator. Lambriurile înalte de 3 m, ca si pardoselile, sunt realizate din marmura alba si rosie.


Galerie de imagini - Manastirea Casin

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…