Treceți la conținutul principal

Manastirea Casin si cele 5 turle

Am trecut zilele trecute pe langa Manastirea Casin si m-am mirat de culoarea turlelor de un verde destul de strident. Initial, m-am gandit ca verdele poate are o semnificatie. Iata si Sutu face referire aici.

Manastirea Casin se afla în Parcul Domeniilor, fiind construita dupa planurile arhitectului D.Ionescu-Berechet, in luna august 1937. Structura de rezistenta a fost terminata din martie 1938, biserica, avand hramul Sfintilor Mihail si Gavril, zidita abia între 1946 si 1959; în 1989 nu era înca finisata pe deplin. Iconostasul de marmura are icoane din mozaic, fiind realizat între 1952 si 1959 de I.Dumitriu-Bârlad, Constantin Paraschiv si M.Wahner, dupa proiectul arh.D.Ionescu-Berechet, cel care proiectase lacasul de cult. Între 1962 si 1971, se vor executa cafasul si icoanele din mozaic de Murano.


Arhitectura:

Biserica are un plan de baza de mari dimensiuni (42x29 m, înalţimea maximă a turlei: 50 m; suprafata 780 m.p.) cu absida altarului semicirculara, înconjurata de un portic deschis cu arcade. Peste naos se ridica o turla mare poligonala, cu ferestre arcuite si colonete pe fiecare muchie. Alte 4 turle mici, octogonale, înaltate în jurul turlei centrale. Pronaosul este exprimat spre fatada de vest printr-o mare arcada, în centrul careia este dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, înconjurat de un ancadrament ornamental. La monumentalitatea bisericii contribuie ridicarea ei de la sol pe un pachet de 12 trepte, peste care se înalta pridvorul deschis. Interiorul spatios este amplificat pe verticala cu turla Pantocrator. Lambriurile înalte de 3 m, ca si pardoselile, sunt realizate din marmura alba si rosie.


Galerie de imagini - Manastirea Casin

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .