Treceți la conținutul principal

Biblioteca de la Manastirea Stavropoleos


Zilele trecute vorbeam de restaurarea cartii rare. In mijlocul Bucurestiului, nu departe de strada Lipscani se gaseste Manastirea Stavropoleos. Aceasta dateaza din 1724. Ceea ce am remarcat aici a fost colectia bogata cu partituri de muzica psaltica, colectia de carte rara si atelierul de restaurare carte veche. Alaturi de artisti si restauratori se mai realizeaza in manastire vesminte preotesti, icoane si odoare liturgice.


Manastirea are o biblioteca specializata, cuprinzand numeroase volume de teologie, arta si istorie. Biblioteca are un fond de carte veche, manuscrise si tiparituri in limbile romana, greaca si slavona. Sunt peste 40 de manuscrise si 200 de tiparituri, carti de cult sau manuscrise muzicale, unele din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea folosite si astazi in studii comparative pentru indreptarea editiilor utilizate in practica liturgica. Fondul bibliotecii s-a dezvoltat prin donatia prof. dr. Vasile Dragut, fost rector al Institutului de Arte Plastice din Bucuresti. Donatia a fost facuta prin amabilitatea sotiei sale, doamna Gabriela Patulea-Dragut. Asezamantul Stavropoleos promoveaza literatura bizantina, scrierile patristice, biblice, omilice, catehetice, studiile muzicale (A History of Byzantine Music and Hymnography de Egon Wellesz si cateva volume din seria Monumenta Musicae Byzantinae) si tratate teoretice, atat romanesti cat si straine. Proiectul de informatizare a bibliotecii se afla in plina desfasurare.

Pentru mai multe detalii aici.

Restaurare

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .