Treceți la conținutul principal

Scrisoarea unei mume catre fiica sa (1860)

In Calendarul lui Nichipercea pe anul bisect 1860, al lui N.T. Orasanu, apare Scrisoarea unei mume catre fiica sa, in care o mama isi sfatuieste fata recent maritata cum sa se poarte cu sotul ei. Cochetaria era o arta si se transmitea din generatie in generatie. Voi lasa textul cu limba veche nemodificat pentru fumusetea textului, dar si pentu observarea lingvisticii invechite. La 1800, limba romana avea un farmec deosebit, o mireasma si un parfum de care te îndragostesti instantaneu. Existau împrumuturi din slava, turca sau neo-greaca, cu fraze întortocheate, cu dezacorduri şi prescurtari, cuvinte compuse scrise cu apostrof. Sa nu uitam ca alfabetul chirilic a continuat sa fie folosit pana în 1860, cand limba romana a început sa fie reglementata oficial.


"Indata ce te vei destepta, cea dintai grija sa ai ca oglinda sa-ti fie bine stearsa si toate necesare toaletei in complect. Pentru aceasta sa aibi tot d`auna ingrijire ca pomezile cele mai refresisante, cold creme si altele sa abunde pe mescioara ta: pudrele cel mai fine sa nu lipseasca, sorbetele albitoare si nalbitoare, coloarea pudrei, risticul si o suma de alte articole necesare toaletei, pe care le vei gasi in anunciurile spiterii Curtii, mai in toate ziarele, toate aceste obiecte atat de folositoare epidermului femeesc, sa fie cu profunzime in cutioare, borcanele si sticlute, coprinzand un articol insemnatore in bugetul menagiului (menajului) tau. La o ora dupa amiaza, sa fii gata a primi vizitele, care dupe moda lumei cele mari, se face in toate zilele. Garderoba ta sa fie tot d`auna bine furnita, fara sa te incurce obiectiunile ce-ti ca face poate barbatul. Trasura cu armasari, sau mai bine, doua trasuri, una inchisa si alta deschisa, sa fie tot d`auna dupa cel din urma jurnal de Londra si Paris; livreaua inca sa nu-ti lipseasca la sosea sa esi tot d`auna cu arnautul pe capra, ingrijind sa fie cat mai luxos imbracat. Niciodata sa nu pleci din casa fara manusi fresce (noi) care vor fi adesea de culoarea paiului caci e mai nobila si mai de moda (...).


O! Draga maichii, atunci se va deschide viata pentru tine, atunci poti zice ca esti fericita, cand te vei vedea inconjurata de stoluri de curtezani, si cand nu vei putea prididi citirea biletelor dulci ce-ti va curge ca ploaia. Dar inima ta juna si vioaie nu trebuie sa te amageasca; sa dai ascultare placerii care poate se va revolta in tine. Ochiul tau sa fie atintit numai acolo unde fericirea iti zambeste cu ochi de aur".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .