Treceți la conținutul principal

Scrisoarea unei mume catre fiica sa (1860)

In Calendarul lui Nichipercea pe anul bisect 1860, al lui N.T. Orasanu, apare Scrisoarea unei mume catre fiica sa, in care o mama isi sfatuieste fata recent maritata cum sa se poarte cu sotul ei. Cochetaria era o arta si se transmitea din generatie in generatie. Voi lasa textul cu limba veche nemodificat pentru fumusetea textului, dar si pentu observarea lingvisticii invechite. La 1800, limba romana avea un farmec deosebit, o mireasma si un parfum de care te îndragostesti instantaneu. Existau împrumuturi din slava, turca sau neo-greaca, cu fraze întortocheate, cu dezacorduri şi prescurtari, cuvinte compuse scrise cu apostrof. Sa nu uitam ca alfabetul chirilic a continuat sa fie folosit pana în 1860, cand limba romana a început sa fie reglementata oficial.


"Indata ce te vei destepta, cea dintai grija sa ai ca oglinda sa-ti fie bine stearsa si toate necesare toaletei in complect. Pentru aceasta sa aibi tot d`auna ingrijire ca pomezile cele mai refresisante, cold creme si altele sa abunde pe mescioara ta: pudrele cel mai fine sa nu lipseasca, sorbetele albitoare si nalbitoare, coloarea pudrei, risticul si o suma de alte articole necesare toaletei, pe care le vei gasi in anunciurile spiterii Curtii, mai in toate ziarele, toate aceste obiecte atat de folositoare epidermului femeesc, sa fie cu profunzime in cutioare, borcanele si sticlute, coprinzand un articol insemnatore in bugetul menagiului (menajului) tau. La o ora dupa amiaza, sa fii gata a primi vizitele, care dupe moda lumei cele mari, se face in toate zilele. Garderoba ta sa fie tot d`auna bine furnita, fara sa te incurce obiectiunile ce-ti ca face poate barbatul. Trasura cu armasari, sau mai bine, doua trasuri, una inchisa si alta deschisa, sa fie tot d`auna dupa cel din urma jurnal de Londra si Paris; livreaua inca sa nu-ti lipseasca la sosea sa esi tot d`auna cu arnautul pe capra, ingrijind sa fie cat mai luxos imbracat. Niciodata sa nu pleci din casa fara manusi fresce (noi) care vor fi adesea de culoarea paiului caci e mai nobila si mai de moda (...).


O! Draga maichii, atunci se va deschide viata pentru tine, atunci poti zice ca esti fericita, cand te vei vedea inconjurata de stoluri de curtezani, si cand nu vei putea prididi citirea biletelor dulci ce-ti va curge ca ploaia. Dar inima ta juna si vioaie nu trebuie sa te amageasca; sa dai ascultare placerii care poate se va revolta in tine. Ochiul tau sa fie atintit numai acolo unde fericirea iti zambeste cu ochi de aur".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .