Treceți la conținutul principal

Ziua Nicolae Steinhardt - Cercul literaturii

"Domnul lucreaza in chip tainic si umbla pe cai misterioase"...

Se implinesc 96 de ani de la nasterea marelui monah Nicolae Steinhardt. S-a nascut in 29 iulie 1912 in Bucuresti, urmeaza Liceul Spiru Haret, apoi cursurile facultatilor de Drept si Litere, terminand studiile in 1934. In 1958 este arestat de securitate alaturi de Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Sergiu Al-George, Păstorel Teodoreanu, Dinu Ranetti, Mihai Radulescu, Theodor Enescu. A scris publicistica si critica literara. Constantin Noica ajunge la Manastirea Rohia, impresionandu-l aici imprejurimile si biblioteca imensa. In 1978, Nicolae Steinhardt sta peste vara la Rohia, in anul urmator mutandu-se definitiv. La manastire pune in ordine cele peste 23.000 de volume, se integreaza în viata manastirii (participa la slujbe, povatuieste pelerinii, predica), iar în paralel, îsi intensifica activitatea literara.


"Abia în 1973 Constantin Noica m-a înstiintat ca a fost la Cluj unde l-a cunoscut pe proaspat episcopul Justinian Chira si ca a vizitat manastirea Rohia unde episcopul fusese staret vreme de treizeci de ani. „ Ti-am gasit locul potrivit", mi-a spus Noica. De îndata am plecat la Rohia, însotit de scriitorul Iordan Chimet, un prieten al lui Noica. In noiembrie '73 ne-a întampinat la Rohia noul staret Serafim Man. Rohia m-a cucerit din prima zi si deplin, o data mai mult Noica împlinise sarcina de înger calauzitor al meu. Timp de sapte ani am mers regulat la Rohia, de cel putin trei ori pe an, pe cateva zile, apoi pe cateva săptămîni. Am fost, banuiesc, supus unui examen, unei cercetari negrabite. In 1979, parintele Serafim mi-a fagaduit ca ma va calugari. S-a îmbolnavit, apoi, foarte grav si a fost internat în stare aproape disperata la un spital din Cluj. De acolo, din ce în ce mai bolnav, a venit în august 1980 la Rohia numai ca sa ma calugareasca, potrivit fagaduintei ce-mi facuse. Am fost calugarit în ziua de 16 august în paraclisul noii cladiri de Parintii Srafîm Man, Antonie Perta, Nicolae Lese si Emanuel Rus. Binecuvantarea arhiepiscopiei s-a cerut si obtinut ulterior.
Cunoscandu-mi firea mai bine decat o cunosc eu, Parintele Serafim mi-a dobandit de la bunii si îngaduitorii nostri ierarhi de la Cluj încuviintarea de a pastra o cameră în Bucuresti unde sa ma pot duce din cand în cand spre a-mi continua într-o oarecare masura activitatea literara, considerata a fi, indirect, în folosul Bisericii.
Sunt acum monah de sapte ani. Am izbutit sa organizez de bine de rau biblioteca manastirii, m-am deprins sa nu lipsesc de la Sfînta Liturghie si de la miezonoptica - principalele momente ale disciplinei calugaresti - si am fost, cred, de oarecare folos mai multor candidati la examenul de intrare în Seminarul teologic."- Text aparut în ziarul Ziua, nr. 913/21-22 iunie 1997  • În 29 iulie la ora 18.00, dupa slujba Vecerniei se va savârsi la Manastirea „Sfânta Ana” Rohia slujba Parastasului.


  • De la orele 13,oo la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc lansarea primelor cinci volume din „Integrala N. Steinhardt”, acestea sunt: Jurnalul fericirii, Daruind vei dobândi, În genul… tinerilor, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional si Articole burgheze. La acest eveniment de exceptie vor participa: I.P.S. Sa Bartolomeu Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, P.S. Justinian al Maramuresului si Satmarului, P.S. Justin Sigheteanul arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, Silviu Lupescu – directorul Editurii Polirom, membrii Colectivului redactional: Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatis, Stefan Iloaie, Protos. Macarie Motogna si multe alte personalitati din viata culturala si literara - Sursa Manastirea Rohia.

Fotografie: nicolaesteinhardt.wordpress.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .