Treceți la conținutul principal

De Ziua Bucurestilor, doar Caragiale...

Bucarest, le 20 septembre 2008

Bucurestiul azi este in sarbatoare, d`seara iesim la bulevard. Odata, in "Parisul de pe Dambovita " cum il numea Jan Neruda, poet, prozator si critic literar ceh, in 1870 era o activitate comerciala intensa: "Magazinele erau pline de tot felul de fleacuri la moda, pravaliile erau abundente. Comertul era foarte animat, numai ca pentru romani era un comert de consum". Ce il mira pe calatorul ceh era faptul ca, in fiecare magazin, indiferent de specialitate pe langa articolele de baza se vindeau ...flaute. Despre targul nostru vorbeste si Malaimare cu tristete aici !

Conu` Iancu in "Ce poftesti, ma musiu?
Boemul I.L.Caragiale, era lejer in conversatie si in gestica, afisa o vestimentatie comoda ,,o palarie de fetru moale, aproape in forma, care nu avea de suferit in peregrinarile nocturne ale posesorului prin berarii si birturi, in cautare de modele pentru personajele schitelor si pieselor sale de teatru". Totusi, in situatii de exceptie, aborda si o tinuta conventionala, de rigoare. Chiar el povesteste, cu umor, cum si-a comandat o pereche de ghete de lac pentru a le purta la o conferinta pe care urma sa o tina la Societatea Protectoare a Muzelor Daco - Romane cu tema Ce este arta? Opera mesterului Florian, cizmarul, era de toata lauda: "Ghetele sunt gata si-mi vin de minune; foarte potrivite: cat ma strange una`n dreapta, ailalta mi-e larga`n stanga, dar elegant ceva..."

Umoristul D. Teleor relata cum se gatise Caragiale pentru o conferinta literara la Teatru cel Mare din Galati: " Nea Iancu era ca o papusa, nu altceva: in frac, in camasa de ginere, cu manusi albe, cu cravata alba, cu ghete de lac, cu pantalonii pe picior, dar cam stramti pe solduri, ceea ce-i cam da de gandit conferentiarului de ce s-ar fi putut intampla in cazul unui stranut sau al unei aplecari in jos".

Fiind invitat la Castelul Peles pentru a coordona teatrul regal si a indruma in calitate de regizor, scenograf, sufleor si chiar public incercarile dramatice si actoricesti ale Reginei Elisabeta si ale domnisoarei sale de onoare, Elena Vacarescu, Caragiale trebuia sa se supuna etichetei palatului, mai ales ca, adesea, era tinut si la masa, iar dupa aceea era invitat sa joace biliard cu suveranul.
La multi ani, Bucuresti!
Avec toute mon affection !
In fotografie: Goga, St. Iosif si Caragiale

Mateiu Caragiale, fiul lui Caragiale

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa