Treceți la conținutul principal

De Ziua Bucurestilor, doar Caragiale...

Bucarest, le 20 septembre 2008

Bucurestiul azi este in sarbatoare, d`seara iesim la bulevard. Odata, in "Parisul de pe Dambovita " cum il numea Jan Neruda, poet, prozator si critic literar ceh, in 1870 era o activitate comerciala intensa: "Magazinele erau pline de tot felul de fleacuri la moda, pravaliile erau abundente. Comertul era foarte animat, numai ca pentru romani era un comert de consum". Ce il mira pe calatorul ceh era faptul ca, in fiecare magazin, indiferent de specialitate pe langa articolele de baza se vindeau ...flaute. Despre targul nostru vorbeste si Malaimare cu tristete aici !

Conu` Iancu in "Ce poftesti, ma musiu?
Boemul I.L.Caragiale, era lejer in conversatie si in gestica, afisa o vestimentatie comoda ,,o palarie de fetru moale, aproape in forma, care nu avea de suferit in peregrinarile nocturne ale posesorului prin berarii si birturi, in cautare de modele pentru personajele schitelor si pieselor sale de teatru". Totusi, in situatii de exceptie, aborda si o tinuta conventionala, de rigoare. Chiar el povesteste, cu umor, cum si-a comandat o pereche de ghete de lac pentru a le purta la o conferinta pe care urma sa o tina la Societatea Protectoare a Muzelor Daco - Romane cu tema Ce este arta? Opera mesterului Florian, cizmarul, era de toata lauda: "Ghetele sunt gata si-mi vin de minune; foarte potrivite: cat ma strange una`n dreapta, ailalta mi-e larga`n stanga, dar elegant ceva..."

Umoristul D. Teleor relata cum se gatise Caragiale pentru o conferinta literara la Teatru cel Mare din Galati: " Nea Iancu era ca o papusa, nu altceva: in frac, in camasa de ginere, cu manusi albe, cu cravata alba, cu ghete de lac, cu pantalonii pe picior, dar cam stramti pe solduri, ceea ce-i cam da de gandit conferentiarului de ce s-ar fi putut intampla in cazul unui stranut sau al unei aplecari in jos".

Fiind invitat la Castelul Peles pentru a coordona teatrul regal si a indruma in calitate de regizor, scenograf, sufleor si chiar public incercarile dramatice si actoricesti ale Reginei Elisabeta si ale domnisoarei sale de onoare, Elena Vacarescu, Caragiale trebuia sa se supuna etichetei palatului, mai ales ca, adesea, era tinut si la masa, iar dupa aceea era invitat sa joace biliard cu suveranul.
La multi ani, Bucuresti!
Avec toute mon affection !
In fotografie: Goga, St. Iosif si Caragiale

Mateiu Caragiale, fiul lui Caragiale

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .