Treceți la conținutul principal

Ex-libris si carte veche

Ex-librisul este insemnul cartii vechi. Ce reprezinta el? Vinieta (ilustratie de mici dimensiuni) aplicata pe o carte, purtand numele unei biblioteci sau a bibliofilului. La inceput a reprezentat doar o iscalitura cu numele posesorului cartii, apoi termenul s-a extins, fiind marca tipografiilor si mai tarziu blazon de familie. In Romania cel mai mare colecţionar de ex -librisuri a fost doctorul Emil Bologa, care avea 21.000 piese, mai tarziu ele au fost donate Muzeului din Şchei.Ex- librisurile pot fi:
  • Ex - librisul autograf însotit de semnatura posesorului;
  • Ex -librisurile figurative executate prin toate genurile de gravura;
  • Ex -librisul heraldic reproduce blazonul proprietarului, se poate sa fie imprimat atat pe coperta , cat si pe cotor;
  • Ex -librisul monogram, contine doar intialele numelui posesorului;

  • Ex -librisul profesional, se refera la ocupatia posesorului;
  • Ex -librisul sigiliu - cel care a initiat acest tip de sigilu a fost Constantin Brâncoveanu. El a aplicat sigiliul domnesc pe cartile daruite manastirii Horezu;
Ex-libris Beethoven, realizat de Emil Traub


Iata, aici suntem sfatuiti sa ne realizam propriile noastre ex-librisuri !

International Federation of Ex-libris Societies (FISAE)

Ex-librisuri BCUB

Comentarii

npala a spus…
Felicitari pentru articol - mi-a lamurit unele necunoscute.
Astazi se pot face si mai simplu astfel de "stampile", chiar si cu fotografie de inalta rezolutie sau in mai multe culori- expl. la http://www.gravez.ro/portofoliu/stampile. Sau se pot face modelele favorite trimitand macheta la www.myfav.ro.

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .