Treceți la conținutul principal

Lecturi de vara (IV) - Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos

Aceasta carte o consult cu placere ori de cate ori am timp. O invitatie catre o lectura de suflet!
Maica Benedicta. (Busulenga-Dumitrescu, Zoe). Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos. Bucuresti: Editura Lumea Credintei, 2007


Volumul „Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos” cuprinde ultimele interviuri si insemnari ale Maicii Benedicta (acad. prof. Zoe Dumitrescu-Busulenga), reprezentand o radiografie a lumii de azi si a lumii crestine. A avut o mare pasiune pentru muzica si literatura, dezvoltand o frumoasa cariera universitara. A urmat cursurile Facultatii de Drept si Litere a Universitatii din Bucuresti, dar a avut si un regret, acela ca nu a urmat Facultatea de Teologie.

A scris studii, eseuri si prefetele multor volume dintre care amintim: Cantarea Cantarilor, Bibliografia relatiilor literaturii romane cu literaturile straine si Crestomantie de literatura romana veche. Introducand pentru prima oara Biblia in bibliografia de curs, un gest de curaj in acea perioada. Apoi s-a retras la Varatec, dedicandu-se studiului si culturii, dorind sa-si petreaca ultimii ani din viata aici. Acest obicei era o frumoasa obisnuinta pe vremuri, mai ales in lumea boiereasca. La Manastirea Varatec s-au mai retras numeroase personalitati ca: Veronica Micle, care s-a stins din viata tot aici la Varatec, Valeriu Anania, I.PS. Bartolomeu, Lily Teodoreanu, sotia lui Ionel Teodoreanu si Profira Sadoveanu. Varatecul a cunoscut o viata culturala foarte bogata.
Maica Benedicta a fost un frumos exemplu de spiritualitate si eleganta omeneasca : “Biblioteca este singura mea bogatie. Sunt carti cum­parate de mine, iar multe sunt mostenite de la cumna­tul meu, doctorul Busulenga, care era un om admirabil. Biblioteca este singurul loc la care ma gandesc din cand în cand. Sper ca Domnul sa-mi dea timp sa retraiesc cu pocainta fiecare din etapele vietii mele. Pana la urmă asta e cainta. Cand trecem dincolo, întai ne judecam noi.”

Iata aici un pasaj din carte!


Lecturi de vara (I): Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei

Lecturi de vara (II) -THOMAS, Daniel. Vechiul Testament in folclorul romanesc

Lecturi de vara (III) - Remember Manastirea Vacaresti

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…