Treceți la conținutul principal

Lecturi de vara (IV) - Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos

Aceasta carte o consult cu placere ori de cate ori am timp. O invitatie catre o lectura de suflet!
Maica Benedicta. (Busulenga-Dumitrescu, Zoe). Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos. Bucuresti: Editura Lumea Credintei, 2007


Volumul „Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos” cuprinde ultimele interviuri si insemnari ale Maicii Benedicta (acad. prof. Zoe Dumitrescu-Busulenga), reprezentand o radiografie a lumii de azi si a lumii crestine. A avut o mare pasiune pentru muzica si literatura, dezvoltand o frumoasa cariera universitara. A urmat cursurile Facultatii de Drept si Litere a Universitatii din Bucuresti, dar a avut si un regret, acela ca nu a urmat Facultatea de Teologie.

A scris studii, eseuri si prefetele multor volume dintre care amintim: Cantarea Cantarilor, Bibliografia relatiilor literaturii romane cu literaturile straine si Crestomantie de literatura romana veche. Introducand pentru prima oara Biblia in bibliografia de curs, un gest de curaj in acea perioada. Apoi s-a retras la Varatec, dedicandu-se studiului si culturii, dorind sa-si petreaca ultimii ani din viata aici. Acest obicei era o frumoasa obisnuinta pe vremuri, mai ales in lumea boiereasca. La Manastirea Varatec s-au mai retras numeroase personalitati ca: Veronica Micle, care s-a stins din viata tot aici la Varatec, Valeriu Anania, I.PS. Bartolomeu, Lily Teodoreanu, sotia lui Ionel Teodoreanu si Profira Sadoveanu. Varatecul a cunoscut o viata culturala foarte bogata.
Maica Benedicta a fost un frumos exemplu de spiritualitate si eleganta omeneasca : “Biblioteca este singura mea bogatie. Sunt carti cum­parate de mine, iar multe sunt mostenite de la cumna­tul meu, doctorul Busulenga, care era un om admirabil. Biblioteca este singurul loc la care ma gandesc din cand în cand. Sper ca Domnul sa-mi dea timp sa retraiesc cu pocainta fiecare din etapele vietii mele. Pana la urmă asta e cainta. Cand trecem dincolo, întai ne judecam noi.”

Iata aici un pasaj din carte!


Lecturi de vara (I): Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei

Lecturi de vara (II) -THOMAS, Daniel. Vechiul Testament in folclorul romanesc

Lecturi de vara (III) - Remember Manastirea Vacaresti

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .