Treceți la conținutul principal

Lecturi de vara (V) - Moda si societate urbana


Istoric si critic de arta, dr. Adrian - Silvan Ionescu este cercetator principal la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga ” si profesor asociat la Universitatea de Arte din Bucuresti, unde preda cursuri de istoria artei, istoria fotografie si a filmului. Adrian-Silvan Ionescu este cavaler al Ordinul Meritul Cultural (2004) si laureat al Premiului Uninuii Artistilor Plastici pentru critica de arta (2001). De asemnea, este editorul jurnalului american al Reginei Maria, intitulat American Seen by a Queen. Queen Marie`s of Her 1926 Voyage to the United Status of America, 1999.

Lucrarea domnului Adrian - Silvan Ionescu "Moda si societate urbana" este scrisa in memoria mamei sale, Nicoleta, o doamna care s-a impus prin frumusetea si eleganta sa. O carte la care am facut referire in aproape toate capitolele de vestimentatie. S-a colaborat pentru realizarea materialului iconografic cu Biblioteca Academiei Romane, cu Muzeul National de Arta si Muzeul Municipiului Bucuresti etc.

  • In primul capitol intitulat Modele studiilor modei, autorul face o incursiune in istoria modei universale, din antichitate pana in prezent, bazata pe lucrari de specialitate.
  • In capitolul al doilea - Mode urbane de tranzitie in epoci de tranzitie, autorul se apleaca asupra modernizarii societatii urbane din Prncipate privita sub aspectul vestimentatiei.
  • Capitolele III si IV sunt complementare tratand despre Modernitate europeana si Secretele imbracamintii, prezentandu-se evolutia costumului feminin si masculin in epoca moderna.
  • Capitolul Razboi si moda, se studiaza vestimentatia de inspiratie militara prin adaptarea la costumul civil a variatelor uniforme sau accesorii ce si-au dovedit eficienta si comoditatea in diverse conflicte armate.
  • In capitolul VI, Eleganta artistilor si literatilor, mi s-a parut cel mai interesant pentru ca trateaza mediul boemei intelectuale alcatuite din literati, actori si pictori care afisau, de cele mai multe ori, un nonconformism vestimentar.
  • Se prezinta pe rand urmatorele capitole : Moda copiilor, Moda sporturilor si Moda in uniforma, toate impunandu-se prin unicitatea prezentarii, cu citate interesante din periodice si din memorialistica vremii.
  • In capitolul X, Coafuri si barbi, autorul subliniaza faptul ca podoaba capilara a fost foarte importanta si s-a bucurat de o deosebita atentie in toaleta zilnica, dar mai ales in cea a vietii moderne.
  • In capitolele XII si XIII autorul se ocupa de creatorii vestimetatiei si de umorul vestimentatiei.

Lecturi de vara (I): Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei

Lecturi de vara (II) -THOMAS, Daniel. Vechiul Testament in folclorul romanesc

Lecturi de vara (III) - Remember Manastirea Vacaresti


Lecturi de vara (IV) - Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .