Treceți la conținutul principal

Lecturi de vara (V) - Moda si societate urbana


Istoric si critic de arta, dr. Adrian - Silvan Ionescu este cercetator principal la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga ” si profesor asociat la Universitatea de Arte din Bucuresti, unde preda cursuri de istoria artei, istoria fotografie si a filmului. Adrian-Silvan Ionescu este cavaler al Ordinul Meritul Cultural (2004) si laureat al Premiului Uninuii Artistilor Plastici pentru critica de arta (2001). De asemnea, este editorul jurnalului american al Reginei Maria, intitulat American Seen by a Queen. Queen Marie`s of Her 1926 Voyage to the United Status of America, 1999.

Lucrarea domnului Adrian - Silvan Ionescu "Moda si societate urbana" este scrisa in memoria mamei sale, Nicoleta, o doamna care s-a impus prin frumusetea si eleganta sa. O carte la care am facut referire in aproape toate capitolele de vestimentatie. S-a colaborat pentru realizarea materialului iconografic cu Biblioteca Academiei Romane, cu Muzeul National de Arta si Muzeul Municipiului Bucuresti etc.

  • In primul capitol intitulat Modele studiilor modei, autorul face o incursiune in istoria modei universale, din antichitate pana in prezent, bazata pe lucrari de specialitate.
  • In capitolul al doilea - Mode urbane de tranzitie in epoci de tranzitie, autorul se apleaca asupra modernizarii societatii urbane din Prncipate privita sub aspectul vestimentatiei.
  • Capitolele III si IV sunt complementare tratand despre Modernitate europeana si Secretele imbracamintii, prezentandu-se evolutia costumului feminin si masculin in epoca moderna.
  • Capitolul Razboi si moda, se studiaza vestimentatia de inspiratie militara prin adaptarea la costumul civil a variatelor uniforme sau accesorii ce si-au dovedit eficienta si comoditatea in diverse conflicte armate.
  • In capitolul VI, Eleganta artistilor si literatilor, mi s-a parut cel mai interesant pentru ca trateaza mediul boemei intelectuale alcatuite din literati, actori si pictori care afisau, de cele mai multe ori, un nonconformism vestimentar.
  • Se prezinta pe rand urmatorele capitole : Moda copiilor, Moda sporturilor si Moda in uniforma, toate impunandu-se prin unicitatea prezentarii, cu citate interesante din periodice si din memorialistica vremii.
  • In capitolul X, Coafuri si barbi, autorul subliniaza faptul ca podoaba capilara a fost foarte importanta si s-a bucurat de o deosebita atentie in toaleta zilnica, dar mai ales in cea a vietii moderne.
  • In capitolele XII si XIII autorul se ocupa de creatorii vestimetatiei si de umorul vestimentatiei.

Lecturi de vara (I): Bell, Julian. Oglinda lumii. O noua istorie a artei

Lecturi de vara (II) -THOMAS, Daniel. Vechiul Testament in folclorul romanesc

Lecturi de vara (III) - Remember Manastirea Vacaresti


Lecturi de vara (IV) - Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .