Treceți la conținutul principal

MNIR: expozitia „Onoarea natiunilor. Ordine si decoratii”

Expozitia va avea loc intre 01.08.2008 - 01.09.2008 la Muzeul Naţional de Istorie a României Muzeul Naţional de Istorie a României .


Expozitia temporara „ONOAREA NATIUNILOR. ORDINE SI DECORATII” pastreaza o bogata colecţie de ordine şi decoraţii româneşti şi străine unele de o inestimabilă valoare, puţin sau deloc cunoscute publicului larg. Din acest motiv, Muzeul Naţional de Istorie a României, Cabinetul Numismatic şi Tezaurului Istoric au luat iniţiativa expunerii lor în cadrul unei Expoziţii temporare intitulată ONOAREA NAŢIUNILOR. ORDINE ŞI DECORAŢII, care este deschisă în cadrul Tezaurului Istoric în lunile august – septembrie. În continuare vor fi organizate şi alte expoziţii care să prezinte succesiv grupuri de înalte Ordine şi Decoraţii aparţinând statelor suverane din diferite continente. Decoraţiile au devenit necesare în momentul în care un suveran dorea să recompenseze serviciile credincioase sau întreprinderile extraordinare ale unui membru al comunităţii, în favoarea autorităţii sau comunităţii din care făcea parte. Decoraţiile, cele militare în special, reprezintă o înaltă cinstire a curajului, vitejiei şi spiritului de sacrificiu dovedite pe câmpurile de onoare. Trebuie remarcată în egală măsură valoarea artistică deosebită a acestor adevărate bijuterii, care sunt simboluri ale autorităţii respective, dar şi un omagiu adus acelor personalităţi care au intrat astfel în panteonul universal. Prezentarea a debutat prin expunerea unor Ordine care au influenţat într-o oarecare măsură primele decoraţii româneşti, cum a fost, de exemplu, Ordinul prusac al CASEI DE HOHENZOLLERN după care regele Carol al II-lea a instituit Ordinul românesc al CASEI DOMNITOARE. Ne-am oprit apoi la Ordinele ruseşti - SF. ANDREI, SF. ANNA, SF. STANISLAS, deoarece au fost conferite unui mare număr de români, în special în războiul de Independenţă sau în primul război mondial.


Ordinele expuse au aparţinut unor personalităţi importante pentru istoria noastră – regele Carol I (decorat cu Ordinele Sf. ANDREI, PENTRU MERIT), regele Ferdinand I (decorat cu Ordinele ANNUNZIATA, ORDINUL CELOR TREI ORDINE, SF, MAURICIU ŞI LAZĂR), regele Carol al II-lea (decorat cu Ordinul JARTIEREI pentru care expunem şi BREVETUL de acordare), diplomaţii Nicolae Titulescu (Ordinele LEGIUNEA DE ONOARE, VICTORIA, ORDINUL LUI CHRISTOS, ORDINUL DE MALTA, SF. MAURICIU ŞI LAZĂR, ORDINUL CASEI ERNESTINE) şi Savel Rădulescu (ORDINUL DE MALTA), generalilor Prezan (ORDINUL CASEI ERNESTINE) şi Constantin Ştefănescu Amza (ORDINUL CASEI DE HOHENZZOLERN). Sunt menţionate şi alte personalităţi române care au primit Ordinele expuse, clasa sau gradul lor, anul de conferire, pentru care Muzeul Naţional de Istorie a României păstrează decoraţia sau brevetul.Sursa: cultura.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .