Treceți la conținutul principal

Retiete pentru un dandi (1869)

Din frumusetea altor timpuri - Purtatul palariei

Eleganta lui Theodor AmanIn "Calendarul pentru Romani pe anul 1869" aparut la Iasi, la Institutul Albinei, sunt date Retiete pentru un dandi (elegant), mi s-au parut interesante.


Un dandy trebuie sa poarte "coama si barba unui leu" fapt ce ar fi dus la falimentul frizerilor daca acea moda s-ar fi generalizat. Cu ironie, autorul evidentiaza cosmopolitismul si snobismul tanarului care nu mai suporta, in igiena sa, apa autohtona caci doar produsele din strainatate sunt bune: "pe fata si pe mana sa nu se spele cu apa Romana ci cu acea de Colonia. In loc de prosop sa se frece cu tarate de migdale si sa se stearga cu perie de puf".

Hainele pe care le imbraca trebuie sa aiba o taietura impecabila astfel incat sa nu faca vreo cuta de parca ar fi turnate in metal. In gustul romanticilor, pentru a se pazi de frig, pe umeri isi arunca un pled scotian, asemenea lui Alexandr Puskin. In privinta toaletei un dandy moldav se asemana mult cu acela parizian pe care il copia, asa cum il descria domnisoara Dunca: "spalat, albit, pomaduit, frizat, parfumat, gantat, cravatat, incaltat, impantalonat, insurtucat ca ultima gravura de moda".
Si Eminescu in poezia "Ai nostri tineri..." prezinta imitarea modei de la Paris:
Ai nostri tineri la Paris invata
La gat cravatei cum se leaga nodul.
(...)La ei isi casca ochii sai nerodul
Ca-i vede-n birje rasucind mustata,
Ducand in dinti tigara lungareata
Si toata ziua bat de-a lungul Podul (...).
Pentru a-si evidentia stagiul petrecut in strainatate, un dandy sau un lion in Tarile Romane, nefacandu-se o diferentiere intre ei, asa cum se facea in Franta - venea cu anumite ticuri verbale ori obiecte mai mult sau putin utile de care facea, insa, mare parada. Astfel, unui dandy iesean nu putea sa-i lipseasca lantul lung de ceas si bastonul cu maciulie scluptata dupa fantezia si spiritul sau, in forma unei fiinte necuvantatoare care il putea reprezenta: fluture, lupt, etc. Pasul acestui elegant este alert, saltat. Pentru a-si verifica tinuta si aranja neorinduielile ori necurateniile parului si hainelor, in buzunar era absolut necesar sa aiba o oglinjoara si o periuta. Intotdeauna pregatit de a face curte oricarei domnisoare, avea pregatita o duzina de bilete dulci iscalite, adesea numai o scriere dupa imprejurari.

Ce vremuri...! Ce parere aveti?

Fotografie: http://tetradequestrian.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .