Treceți la conținutul principal

Retiete pentru un dandi (1869)

Din frumusetea altor timpuri - Purtatul palariei

Eleganta lui Theodor AmanIn "Calendarul pentru Romani pe anul 1869" aparut la Iasi, la Institutul Albinei, sunt date Retiete pentru un dandi (elegant), mi s-au parut interesante.


Un dandy trebuie sa poarte "coama si barba unui leu" fapt ce ar fi dus la falimentul frizerilor daca acea moda s-ar fi generalizat. Cu ironie, autorul evidentiaza cosmopolitismul si snobismul tanarului care nu mai suporta, in igiena sa, apa autohtona caci doar produsele din strainatate sunt bune: "pe fata si pe mana sa nu se spele cu apa Romana ci cu acea de Colonia. In loc de prosop sa se frece cu tarate de migdale si sa se stearga cu perie de puf".

Hainele pe care le imbraca trebuie sa aiba o taietura impecabila astfel incat sa nu faca vreo cuta de parca ar fi turnate in metal. In gustul romanticilor, pentru a se pazi de frig, pe umeri isi arunca un pled scotian, asemenea lui Alexandr Puskin. In privinta toaletei un dandy moldav se asemana mult cu acela parizian pe care il copia, asa cum il descria domnisoara Dunca: "spalat, albit, pomaduit, frizat, parfumat, gantat, cravatat, incaltat, impantalonat, insurtucat ca ultima gravura de moda".
Si Eminescu in poezia "Ai nostri tineri..." prezinta imitarea modei de la Paris:
Ai nostri tineri la Paris invata
La gat cravatei cum se leaga nodul.
(...)La ei isi casca ochii sai nerodul
Ca-i vede-n birje rasucind mustata,
Ducand in dinti tigara lungareata
Si toata ziua bat de-a lungul Podul (...).
Pentru a-si evidentia stagiul petrecut in strainatate, un dandy sau un lion in Tarile Romane, nefacandu-se o diferentiere intre ei, asa cum se facea in Franta - venea cu anumite ticuri verbale ori obiecte mai mult sau putin utile de care facea, insa, mare parada. Astfel, unui dandy iesean nu putea sa-i lipseasca lantul lung de ceas si bastonul cu maciulie scluptata dupa fantezia si spiritul sau, in forma unei fiinte necuvantatoare care il putea reprezenta: fluture, lupt, etc. Pasul acestui elegant este alert, saltat. Pentru a-si verifica tinuta si aranja neorinduielile ori necurateniile parului si hainelor, in buzunar era absolut necesar sa aiba o oglinjoara si o periuta. Intotdeauna pregatit de a face curte oricarei domnisoare, avea pregatita o duzina de bilete dulci iscalite, adesea numai o scriere dupa imprejurari.

Ce vremuri...! Ce parere aveti?

Fotografie: http://tetradequestrian.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa