Treceți la conținutul principal

Ştefan Luchian - 140 de ani de la nasterea marelui artist

Stefan Luchian - Portret de femeie ( 1901)


Un extravagant al modei a fost Stefan Luchian. S-a nascut pe 1 februarie 1868, la Ştefanesti localitate din Botosani. Mai tarziu, in 1873 familia Luchian se muta la Bucuresti, cumparand o casa pe strada Popa Soare. Artistul urmeaza gimnaziul Sf. Sava, mai tarziu cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucuresti. Imediat dupa aceea se înscrie la Conservator si ia lecţii de flaut. Pleaca la Munchen unde este admis la "Akademie der Bildenden". Luchian îsi începe stagiul aici, apoi va pleca la Paris si va studia curentul impresionist.

Primind o mosterinre substantiala, o va rispi destul de repede, fiind considerat unul dintre cei mai eleganti barbati din Bucuresti. Avea totdeauna joben sau melon, redingota cu reverre de matase, guler tare la camasa, cravate gri-pel si ace de diamant, pardesiu Chesterfield cu guler de catifea, manusi glase si baston. Ii placeau foarte mult pietrele pretioase si pe langa ceasul de aur pe care il detinea orice barbat respectabil, pe deget avea un inel cu safir. Stiind sa aprecieze deliciile vietii, dupa dejun, in fiecare zi, bea un pahar de sampanie frantuzeasca. Detinea propria-i trasura pe care si-o mana singur atunci cand iesea la plimbare, la sosea. Alta placere sportiva a sa era velocipedia, participand la diverse concursuri de fond unde totdeauna se remarca. Pentru sicul cu care se imbraca si pentru aerul de dandy (elegant) fara cusur, fusese poreclit “monstrul bizantin”. O cunoaste pe Cecilia Vasilescu, o tanara careia îi preda lectii de pictura. Cei doi se îndragostesc si încep o relatie, dar peste un an aceasta va fi exclusiv epistolara. Încep sa se manifeste primele semne ale bolii care îl vor tortura trei ani. In ciuda acestui fapt, Luchian continua sa picteze si va lansa o ampla expozitie personală la Ateneul Roman, cu peste 80 de lucrari. Cine si-ar fi putut imagina, peste ani, ca barbatul osos, tinut la pat de paralizie, fusese candva un elegant si un sportsman de renume. Ştefan Luchian a pictat peisaje, portrete, naturi moarte si mai ales flori. Moare foarte tanar la numai 48 de ani.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .