Treceți la conținutul principal

Ştefan Luchian - 140 de ani de la nasterea marelui artist

Stefan Luchian - Portret de femeie ( 1901)


Un extravagant al modei a fost Stefan Luchian. S-a nascut pe 1 februarie 1868, la Ştefanesti localitate din Botosani. Mai tarziu, in 1873 familia Luchian se muta la Bucuresti, cumparand o casa pe strada Popa Soare. Artistul urmeaza gimnaziul Sf. Sava, mai tarziu cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucuresti. Imediat dupa aceea se înscrie la Conservator si ia lecţii de flaut. Pleaca la Munchen unde este admis la "Akademie der Bildenden". Luchian îsi începe stagiul aici, apoi va pleca la Paris si va studia curentul impresionist.

Primind o mosterinre substantiala, o va rispi destul de repede, fiind considerat unul dintre cei mai eleganti barbati din Bucuresti. Avea totdeauna joben sau melon, redingota cu reverre de matase, guler tare la camasa, cravate gri-pel si ace de diamant, pardesiu Chesterfield cu guler de catifea, manusi glase si baston. Ii placeau foarte mult pietrele pretioase si pe langa ceasul de aur pe care il detinea orice barbat respectabil, pe deget avea un inel cu safir. Stiind sa aprecieze deliciile vietii, dupa dejun, in fiecare zi, bea un pahar de sampanie frantuzeasca. Detinea propria-i trasura pe care si-o mana singur atunci cand iesea la plimbare, la sosea. Alta placere sportiva a sa era velocipedia, participand la diverse concursuri de fond unde totdeauna se remarca. Pentru sicul cu care se imbraca si pentru aerul de dandy (elegant) fara cusur, fusese poreclit “monstrul bizantin”. O cunoaste pe Cecilia Vasilescu, o tanara careia îi preda lectii de pictura. Cei doi se îndragostesc si încep o relatie, dar peste un an aceasta va fi exclusiv epistolara. Încep sa se manifeste primele semne ale bolii care îl vor tortura trei ani. In ciuda acestui fapt, Luchian continua sa picteze si va lansa o ampla expozitie personală la Ateneul Roman, cu peste 80 de lucrari. Cine si-ar fi putut imagina, peste ani, ca barbatul osos, tinut la pat de paralizie, fusese candva un elegant si un sportsman de renume. Ştefan Luchian a pictat peisaje, portrete, naturi moarte si mai ales flori. Moare foarte tanar la numai 48 de ani.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…