Treceți la conținutul principal

Audiobook - Inapoi la argument: Grigore Lese si Horia-Roman Patapievici

"Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui spiritualiceste. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred in forta mistica si de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea in aceasta lume este sa-mi innobilez stramosii prin cantec. Cred cu toata fiinta mea in hore si le consider matricea muzicala a romanilor. Cred in puterea ancestrala a horei de a infrunta timpul si de a delimita locul nostru in lume. Cred ca sunt eu, cel adevarat, numai cand horesc"- Grigore Lese


Intr-un dialog emotionant si sincer cu Horia-Roman Patapievici, Grigore Lese, unul dintre cei mai cunoscuti si originali interpreti de muzica traditionala, doctor in muzica, vorbeste despre muzica traditionala romaneasca, pe care o si ilustreaza prin cateva fragmente interpretate live, in studio.

De la La portile ceriului, Grigore Lese vine in studioul emisiunii Inapoi la argument pentru a vorbi despre muzica traditionala romaneasca, dar si pentru a canta. Cu o dragoste si pasiune nemasurate pentru muzica traditionala romaneasca, Grigore Lese explica celor interesati care este diferenta dintre folclor, muzica populara si muzica traditionala. Grigore Lese este unul dintre cei mai expresivi si autentici rapsozi romani. Desi apare in spectacole in care canta numai muzica autentica veche, preluata de la batrani, Lese se bucura de un succes remarcabil, numarul spectatorilor sai fiind impresionant. Grigore Lese are o viziune personala asupra modului in care trebuie performat folclorul: "Ce este cantatul?... Cantatul este o necesitate. Omul, daca nu ar canta, ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu. Cele mai profunde versuri care s-au spus vreodata despre muzica sunt: Am noroc ca stiu canta, / Ca-mi astampar inima. / Horile-s de stamparare / La omu' cu suparare."

Date biografice
- Se naste in satul Stoiceni din Tara Lapusului (20 februarie 1954)
- Studiaza fagotul la Academia de Muzica "Gheorghe Dima"
- Obtine titlul de Doctor in Muzica cu calificativul Summa cum Laudae (2003)
- Preda cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti
- Realizeaza emisiunea La portile ceriului (TVR Cultural), pentru care primeste MARELE PREMIU al A.P.T.R. in 2007
- Realizeaza emisiunea Pe drumurile lui LESE, Radio Romania Actualitati, 2008
- Initiaza si coordoneaza proiectul ULTIMII RAPSOZI la Institutul Cultural Roman (ianuarie - decembrie 2008)

Prin spectacolele sale (OBARSII, PASTORALE, SAREA PAMANTULUI), Grigore Lese, recurgand la o adevarata arheologie muzicala, reconstruieste prin sunet satul romanesc arhaic cu principalele sale momente de trecere - nasterea, nunta, inmormantarea. Intoarcerea la obarsii inseamna pentru Grigore Lese intoarcerea la muzica vocala interpretata in cea mai veche maniera cunoscuta la noi (horea in grumaz), la cantece de ceremonial uitate, la esenta unei spiritualitati profund marcate de spatiul generator. Convins totodata ca amprenta pastorala este definitorie pentru civilizatia noastra, Lese aduce in atentie variante de Miorita din principalele zone etnofolclorice precum si instrumente specifice oieritului - uneori in formele lor rudimentare - ale caror sunete invoca singuratatea, nostalgia, dorul. Astfel, spectacolele sale recreeaza o lume ritualica, ce pastreaza inca amintirea mitului.

Nefiind adeptul inregistrarilor, Grigore Lese nu are un material discografic numeros, insa toate productiile muzicale de pana acum (1996 - Cantec pastoral, Casa de Discuri "Amori", Laussane; 2000 - Cantece de Catanie si 2003 - Hori, Societatea de Concerte Bistrita; 2004 - Horile Vietii si Asteptand Craciunul, Casa de Discuri ROTON) poarta amprenta autenticitatii si a bunului gust. Muzica sa se regaseste in coloana sonora a filmelor The Pharaon (2003), regia Sinisa Dragin si Gunpowder, Treason and Plot, productie BBC 2004. A fost invitat sa sustina concerte la cele mai importante manifestari culturale de gen, precum Festivalul Vocile Lumii, Bloomington, 1995; Festivalul Smithsonian's Folk Live, Washington, 1999 etc.


In seria de audiobook-uri
Inapoi la argument printre invitatii lui Horia-Roman Patapievici ii veti intalni pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Annie Bentoiu, Neagu Djuvara, Solomon Marcus, Ion Vianu, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu.

Joi, 25 septembrie, la ora 18, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), in cadrul programului Ultimii rapsozi initiat de Grigore Lese, soseste de pe malul lacului Razin, din comuna Sarichioi (jud. Tulcea), grupul Landas.
Sursa: comunicatemedia.ro

Colectia audiobook

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .