Treceți la conținutul principal

Audiobook - Inapoi la argument: Grigore Lese si Horia-Roman Patapievici

"Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui spiritualiceste. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred in forta mistica si de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea in aceasta lume este sa-mi innobilez stramosii prin cantec. Cred cu toata fiinta mea in hore si le consider matricea muzicala a romanilor. Cred in puterea ancestrala a horei de a infrunta timpul si de a delimita locul nostru in lume. Cred ca sunt eu, cel adevarat, numai cand horesc"- Grigore Lese


Intr-un dialog emotionant si sincer cu Horia-Roman Patapievici, Grigore Lese, unul dintre cei mai cunoscuti si originali interpreti de muzica traditionala, doctor in muzica, vorbeste despre muzica traditionala romaneasca, pe care o si ilustreaza prin cateva fragmente interpretate live, in studio.

De la La portile ceriului, Grigore Lese vine in studioul emisiunii Inapoi la argument pentru a vorbi despre muzica traditionala romaneasca, dar si pentru a canta. Cu o dragoste si pasiune nemasurate pentru muzica traditionala romaneasca, Grigore Lese explica celor interesati care este diferenta dintre folclor, muzica populara si muzica traditionala. Grigore Lese este unul dintre cei mai expresivi si autentici rapsozi romani. Desi apare in spectacole in care canta numai muzica autentica veche, preluata de la batrani, Lese se bucura de un succes remarcabil, numarul spectatorilor sai fiind impresionant. Grigore Lese are o viziune personala asupra modului in care trebuie performat folclorul: "Ce este cantatul?... Cantatul este o necesitate. Omul, daca nu ar canta, ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu. Cele mai profunde versuri care s-au spus vreodata despre muzica sunt: Am noroc ca stiu canta, / Ca-mi astampar inima. / Horile-s de stamparare / La omu' cu suparare."

Date biografice
- Se naste in satul Stoiceni din Tara Lapusului (20 februarie 1954)
- Studiaza fagotul la Academia de Muzica "Gheorghe Dima"
- Obtine titlul de Doctor in Muzica cu calificativul Summa cum Laudae (2003)
- Preda cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti
- Realizeaza emisiunea La portile ceriului (TVR Cultural), pentru care primeste MARELE PREMIU al A.P.T.R. in 2007
- Realizeaza emisiunea Pe drumurile lui LESE, Radio Romania Actualitati, 2008
- Initiaza si coordoneaza proiectul ULTIMII RAPSOZI la Institutul Cultural Roman (ianuarie - decembrie 2008)

Prin spectacolele sale (OBARSII, PASTORALE, SAREA PAMANTULUI), Grigore Lese, recurgand la o adevarata arheologie muzicala, reconstruieste prin sunet satul romanesc arhaic cu principalele sale momente de trecere - nasterea, nunta, inmormantarea. Intoarcerea la obarsii inseamna pentru Grigore Lese intoarcerea la muzica vocala interpretata in cea mai veche maniera cunoscuta la noi (horea in grumaz), la cantece de ceremonial uitate, la esenta unei spiritualitati profund marcate de spatiul generator. Convins totodata ca amprenta pastorala este definitorie pentru civilizatia noastra, Lese aduce in atentie variante de Miorita din principalele zone etnofolclorice precum si instrumente specifice oieritului - uneori in formele lor rudimentare - ale caror sunete invoca singuratatea, nostalgia, dorul. Astfel, spectacolele sale recreeaza o lume ritualica, ce pastreaza inca amintirea mitului.

Nefiind adeptul inregistrarilor, Grigore Lese nu are un material discografic numeros, insa toate productiile muzicale de pana acum (1996 - Cantec pastoral, Casa de Discuri "Amori", Laussane; 2000 - Cantece de Catanie si 2003 - Hori, Societatea de Concerte Bistrita; 2004 - Horile Vietii si Asteptand Craciunul, Casa de Discuri ROTON) poarta amprenta autenticitatii si a bunului gust. Muzica sa se regaseste in coloana sonora a filmelor The Pharaon (2003), regia Sinisa Dragin si Gunpowder, Treason and Plot, productie BBC 2004. A fost invitat sa sustina concerte la cele mai importante manifestari culturale de gen, precum Festivalul Vocile Lumii, Bloomington, 1995; Festivalul Smithsonian's Folk Live, Washington, 1999 etc.


In seria de audiobook-uri
Inapoi la argument printre invitatii lui Horia-Roman Patapievici ii veti intalni pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Annie Bentoiu, Neagu Djuvara, Solomon Marcus, Ion Vianu, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu.

Joi, 25 septembrie, la ora 18, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), in cadrul programului Ultimii rapsozi initiat de Grigore Lese, soseste de pe malul lacului Razin, din comuna Sarichioi (jud. Tulcea), grupul Landas.
Sursa: comunicatemedia.ro

Colectia audiobook

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .